« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina
UPOZORENJE

Starije osobe trebaju se čuvati vrućina, evo i kako

Upozoravaju kako su pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak uzbune, osobito za bolesne i funkcionalno onesposobljene osobe

Čuvajte se vrućina
Čuvajte se vrućina (Shutterstock)
Više o

zaštita

,

vrućine

,

visoke temperature

,

starije osobe

Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, kao 8 čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome osnovnih pravila primjene prehrane u starijih osoba. Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.

To su samo neke od preporučenih mjera zaštite zdravlja za starije osobe pri visokim temperaturama, osobito za oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti koje su izradili Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. A. Štampar" i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HDZGIG HLZ-a.

Upozoravaju kako su pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak uzbune, osobito za bolesne i funkcionalno onesposobljene osobe te se bolesnik mora hitno javiti izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Preporučuju da članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktiraju stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti i svakodnevno po nekoliko puta.

Starija osoba mora uvijek uza se imati osnovne podatke - ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe. Neophodno je održavati redovitu čistoću tijela starijeg čovjeka i njegovog okoliša te se strogo pridržavati uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova.

Za starije osobe je važna i tjelesna i psihička aktivnost, a osobito je korisno održavati naviku kretanja, isključivo u jutarnjim i večernjim satima u prirodi. Ako je kretanje otežano, nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva, preporučene su mjere zaštite zdravlja starijih osoba pri visokim temperaturama.

04.06.2015. 14:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh