« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OTROVNI ADITIVI

Stari namještaj može uzrokovati neplodnost

Korištenje toksičnih polibromiranih difenil-etera (PBDE) zabranjeno je prije desetak godina, ali još uvijek se nalaze posvuda oko nas

(organicbabywearhouse.com)
Više o

neplodnost

,

polibromirani difenil-eteri

,

PBDE

,

aditivi

,

otrovni aditivi

Kemijski spojevi koji su se koristili u proizvodnji tapeciranog namještaja, ali i automobilskih dijelova i elektronike, mogu uzrokovati neplodnost kod žena. To su zaključci nove studije provedene na kalifornijskom sveučilištu Berkeley.

Američki znastvenici došli su do zaključka kako se u krvi žena mogu nakupljati polibromirani difenil-eteri (PBDE), kemijski aditivi koji se dodaju materijalima kako bi spriječili ili ugušili eventualni nastanak plamena pri zagrijavanju materijala. Njima se tretiraju razni materijali među kojima su i presvlake namještaja kao i primjerice izolacije elektroničkih uređaja i drugo.

U svijetu postoji i koristi se više od 200 tipova PBDE-a kojima je ljudski organizam izložen na gotovo svakom koraku, a njihovo nakupljanje u tijelu povezuje se s narušavanjem rada jetre i štitnjače te imunološkog sustava. Zabrinjavajuć je podatak kako se godišnje proizvodi preko 50 tisuća tona PBDE-aditiva koji u najvećoj mjeri završavaju na odlagalištima otpada odakle dospijevaju u tlo, vodu i zrak. Ti aditivi se kemijski ne vežu za plastiku, ali ni mnoge druge materijale pa konstantno dospijevaju u okolinu.

PBDE-aditivi su kemijski vrlo slični zabranjenim spojevima poput dioksina i polikloriranih bifenila (PCB), nakupljaju se u masnim tkivima i biološki se vrlo teško razgrađuju. Svjetska zdravstvena organizacija ozbiljno se bavi proučavanjem utjecaja tih spojeva na zdravlje, a tijekom istraživanja utvrđeno je kako se PBDE najčešće taloži upravo u tijelu žena i to onih koje mnogo vremena provode kod kuće. U ugroženu skupinu spadaju i djeca i mladi, a do zabrane korištenja navedenih aditiva koju je Europa izglasala tijekom 90-ih godina bili su joj izloženi gotovo svi.

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da PBDE-aditivi nakon taloženja u krvi žena znatno snižavaju njihove šanse da zatrudne. Uz to pokazalo se i kako ti aditivi utječu na razinu spolnih hormona zbog čega se kod trudnica povećava opasnost od pobačaja.

08.02.2010. 23:17:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh