« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
HMM

Stara štednja Ljubljanske banke tek sljedeće godine?

Štediše ne mogu računati na 6 posto kamata jer u Ljubljani navode da je u presudi Europskog suda za ljudska prava pogrešno interpretiran slovenski zakon o kamatama

Ništa do sljedeće godine?
Ništa do sljedeće godine? (Arhiva)
Više o

Ljubljanska banka

,

stara štednja

,

slovenija stara štednja

Operativni zakon koji bi omogućio vraćanje štednih uloga vlada Mire Cerara namjerava prihvatiti do kraja ožujka, a najviše problema očekuje u procesu 'verifikacije' tko na isplatu ima pravo, a tko ne, navodi ljubljansko 'Delo'.

Sama isplata ne bi počela ove nego tek iduće godine i potrajala bi više godina, uz isplatu u ratama, pri čemu bi najprije bili podmireni štediše s najmanjim ulozima. U dokumentu kojim je Vijeće Europe upoznala s time što je do sada napravila na provedbi presude Europskog suda za ljudska prava i što su njeni slijedeći koraci, Slovenija je obećala da s provedbom presude neće odugovlačiti.

Visinu stare devizne štednje u podružnicama LB-a u Zagrebu i Sarajevu Slovenija procjenjuje na 257 milijuna eura. Pri tome, Slovenija je navela da će visinu kamata odrediti radna grupa ministarstva financija, "uvažavajući sve relevatne pravne i druge okolnosti slučaja".

No, štediše ne mogu računati na 6 posto kamata jer u Ljubljani navode da je u presudi Europskog suda za ljudska prava pogrešno interpretiran slovenski zakon o kamatama jer je ta kamatna stopa važila u poslovima između države i banaka, a ne u poslovanju s građanstvom

21.01.2015. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh