« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
UKRAJINSKA KRIZA

Nova eskalacija sukoba u Ukrajini

Borbe u Ukrajini sve su žešće i sada su na razini prije primirja sklopljenog ugovorom iz Minska, a u nekim su slučajevima i jače, rekao je glavni zapovjednik NATO-a, američki general Philip Breedlove

Zračna luka u Donjecku je meta obje strane
Zračna luka u Donjecku je meta obje strane (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

ukrajinska kriza

,

Donjeck

Philip Breedlove, glavni zapovjednik NATO-a izjavio je da su proruske pobunjeničke snage na nekim područjima pomaknule bojišnicu na zapad. Nije htio potvrditi da je navodno 9000 ruskih vojnika raspoređeno na istoku Ukrajine, što je dan prije iznio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Rekao je samo da je NATO otkrio znakove prisutnosti sustava protuzračne obrane i elektroničkih vojnih sustava kojima su prije bili opremljeni ruski vojnici.

Posljednjih dana sukob u Ukrajini ponovno se rasplamsava. Prema službenim podacima, u posljednja 24 sata poginula je 41 osoba. Današnji dan jedan je od najtežih u devet mjeseci sukoba.

Postrojbe ukrajinske vojske ponovno su se povukle s novog terminala zračne luke u Donecku, svojega glavnog položaja oko kojeg su vodile teške borbe s proruskim separatistima, priopćio je glasnogovornik ukrajinske vojske. 

Zbog napada sa svih strana sinoć je odlučeno da napustimo novi terminal, izjavio je glasnogovornik Vladislav Seleznjov na konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, i dalje se vode borbe oko aerodroma.

Zračna luka Doneck od svibnja je poprište neprestanih sukoba vojske i pobunjenika. Proruski separatisti, koji kontroliraju dio zračne luke, pokrenuli su 15. siječnja ofenzivu kako bi preuzeli kontrolu nad posljednjim položajima ukrajinske vojske.

Objavljeno je da je najmanje 13 osoba poginulo u Donecku kada je u bombardiranju grada, koji je do sada uglavnom bio pošteđen borbi, jedna granata pogodila trolejbus. U trolejbusu je poginulo 12 ljudi, a jedna je osoba izgubila život u vozilu koje je prolazilo u blizini, rekao je pripadnik službe za izvanredna stanja. U tom je napadu, kako se doznaje iz istog izvora, desetak osoba ranjeno.

Rusija je optužila ukrajinsku vojsku za granatiranje trolejbusa u Donecku, nazvavši to grubom provokacijom.Smatramo taj izgred zločinom protiv čovječnosti, grubom provokacijom koja potkopava mirovni proces u ukrajinskoj krizi, upozorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej LavrovZahtijevamo da se odmah provede istraga o zločinima počinjenima u Donecku, uz sudjelovanje predstavnika OESS-a (Organizacije za europsku sigurnost i suradnju) kako bi se spriječila besmislena pogibija civila, zatražio je Lavrov.

Kijev je, pak, optužio proruske separatiste za granatiranje, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da odgovornost snosi Moskva koja ih podupire.

23.01.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh