« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
blokada i ima i nema

Stanje na studentskom frontu varira po regijama

Svi koji kritiziraju plenume pozvani su da sudjeluju na njima jer su oni "kolektivni i izvaninstitucionalni politički subjekti otvoreni svima"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

Filozofski fakultet

,

fakultet blokada

,

studenti prosvjed

,

studenti Pula

,

studenti zagreb

,

studenti split

,

studenti rijeka

Jad i bijedu visokog obrazovnog sustava simboličnom su izvedbom prikazali studenti pulskog učilišta u parku filozofskog fakulteta. Oni su naime odigrali performans svečanog otvorenja studentskog doma i menze. Dom i menzu su improvizirano sagradili od bloketa siporeksa. Studenti su i dalje u blokadi i zahtijevaju besplatno studiranje.

Kolege sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji su ušli u drugi tjedan prosvjeda blokadom nastave, ocijenili su pak na današnjoj konferenciji za novinare da novi zakon o sveučilištima dopušta komercijalizaciju sveučilišta, a to će biti i tema večerašnjeg plenuma.

O odlukama sa sastanka Povjerenstva za izradbu prijedloga zakonskog okvira promjena u visokoškolskom obrazovanju svoj će stav dati nakon što s njega dobiju izvješća, no ranije su isticali kako to povjerenstvo nema stvarnog političkog utjecaja.

Studenti su pozvali one kojih kritiziraju plenume da sudjeluju na njima jer su oni "kolektivni i izvaninstitucionalni politički subjekti otvoreni svima". Najavili su da će, kao pojedinci, sudjelovati na sutrašnjim studentskim prosvjedima koji će se održati na Fakultetu političkih znanosti, na Ekonomskom fakultetu te ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

"Ne očekujemo da će nas netko primiti u Ministarstvu jer to niti ne želimo, smatramo da nema potrebe da ulazimo u Ministarstvo kao pregovarači jer smo im svoje zahtjeve dali još proljetos", rekao je jedan od predstavnika studenata.

Na drugom kraju Hrvatske, točnije u Rijeci, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti od danas više ne blokiraju nastavu u Akademijinoj zgradi, a Filozofski fakultet, koji je još u blokadi, organizirao je nastavu na drugim mjestima. Nastava na tome fakultetu od danas se izvodi izvan blokiranih fakultetskih zgrada.

Zamjenske predavaonice fakultetska je uprava pronašla na Građevinskom i Tehničkom fakultetu u Rijeci te u zgradi Rektorata i Sveučilišnog kampusa. Blokada Filozofskog fakulteta počela je u prošli utorak, 24. studenoga, a na Akademiji dva dana poslije.

Na južnom frontu stanje je navodno mirno.  Prema jučerašnjim izjavama prof.dr. Marka Trogrlića, dekana Filozofskog fakulteta, taj fakultet nije u blokadi. Nastava se odvija redovito na lokacijama u Lori, Teslinoj, Hrvojevoj i klerikatu u Zajčevoj ulici.

Trogrlić je naglasio da je bilo pokušaja ometanja nastave u Radovanovoj ulici od strane prosvjednika, članova plenuma studenata splitskog sveučilišta.. Ipak, kako kaže dekan, nastava se i dalje redovito odvija. No, prema riječima studenata, Filozofski fakultet je još uvijek blokiran. Članovi plenuma brane se od optužbi da su "teroristička manjina koja maltretira većinu". Plenumi se održavaju svake večeri i svi prisutni odlučuju o nastavku ili prekidu blokade.

Ono što je jedino nepromijenjeno i jasno u svoj priči je činjenica da od besplatnog školovanja i obrazovanja neće biti odustajanja. (hina/metro-portal)

30.11.2009. 15:58:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh