« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
Povjerenstvo:

Besplatno studiranje - može, ali uz uvjete

Svi zahtjevi studenata prihvaćeni su uz jedinu razliku da se, ako im se ne udovolji, uvede penaliziranje plaćanjem razlike ECTS bodovima

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

Žarko Puhovski

,

Filozofski fakultet

,

besplatno školovanje

,

besplatno studiranje

,

ects bodovi

Povjerenstvo za izradbu prijedloga zakonskog okvira promjena u visokoškolskom obrazovanju na svom je prvom sastanku, održanom danas na zagrebačkome Filozofskom fakultetu i uz nazočnost nekoliko predstavnika studenata prosvjednika, prihvatilo načelo studiranja bez plaćanja za preddiplomski i diplomski studij, za studente koji udovolje semestralnim uvjetima pojedinih sastavnica.

Prihvatili smo sve zahtjeve studenata, uz jedinu razliku da ako se ne udovolji uvjetima uvede penaliziranje plaćanjem razlike ECTS bodovima, rekao je predsjednik toga povjerenstva Žarko Puhovski. Moralno je neprihvatljivo da studenti koji ne udovoljavaju uvjetima studiraju kao i oni koji ih ispunjavaju, ocijenio je Puhovski.

Po prijedlogu Povjerenstva, studenti upisom dobivaju pravo na 10 ili 12 semestara, odnosno pet ili šest godina studiranja bez plaćanja, a oni koji ne udovoljavaju ritmu studija propisanom od sveučilišnih sastavnica plaćali bi razliku bodova između sakupljenih i propisanih za upis u naredni semestar, kao postotak od cijene koju odredi sastavnica za pojedini semestar.

Razlike između njihova i prijedloga Ministarstva znanosti su, po riječima Puhovskog, u tome što studenti imaju pravo na 10 ili 12 semestara studiranja bez vremenskog ograničenja, što bi se plaćao postotak razlike bodova, a ne čitav iznos semestra, te što su u prvoj verziji kao osnova studija uvedeni semestri, a ne godine.

Povjerenstvo je prihvatilo i načelo da studenti imaju godinu dana apsolventskog staža nakon završetka nastave, a prije završetka studija u konačnoj formi. Na sljedećem sastanku, za dva tjedna, raspravljat će se o poslijediplomskim i doktorskim studijima.

Na sastanku su bili predstavnici svih hrvatskih sveučilišta, koji bi sada od svojih sveučilišta trebali dobiti potporu za taj prijedlog. Zatim će se on proslijediti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, koje bi zbog državne mature odluku o tome trebalo donijeti najkasnije u siječnju. (hina/metro-portal)

30.11.2009. 16:34:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tomo
    30.11.2009. 18:57
    Na prvi pogled, ovaj prijedlog je valjda prvi iole suvisao od strane "ozbiljne gospode"...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh