« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
MATICA UMIROVLJENIKA:

Standard umirovljenika drastično je pao

Traži se ukidanje 'švicarske formule' izračuna mirovina i podsjeća kako je s HDZ-om potpisan sporazum o rastu mirovina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

mirovine

,

umirovljenici

,

životni standard

,

Matica umirovljenika Hrvatske

,

Josip Vincek

,

rast mirovina

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek na današnjoj konferenciji za novinare upozorio je kako više od polovice hrvatskih umirovljenika prima mirovine s kojima je teško preživljavati. Zbog toga Matica traži da se mirovine počnu usklađivati s rastom plaća i da se ukine 'švicarska formula' usklađivanja mirovina zbog koje su danas mirovine manje i do 10,25 posto.

Analiza je pokazala da gotovo 80 posto umirovljenika (850 tisuća) prima mirovinu koja iznosi tek 1.693 kune, što se u Europskoj uniji tretira granicom siromaštva. Još više zabrinjava podatak da u Hrvatskoj oko 16 posto umirovljenika (170 tisuća) prima mirovine od 543 kune, a 20 posto (300 tisuća) prima mirovinu od 854 kune. Istodobno analiza mirovina pokazala je da više od 20 posto umirovljenika ima prosječnu mirovinu od 4.000 kuna dok prosječna mirovina svih umirovljenika koji primaju mirovinu po Općem zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 2.169 kuna, ističe Matica.

S prosječnom mirovinom od 2.169 kuna dvoje umirovljenika može podmiriti samo 59,54 posto troškova života. S mirovinom od 1.693 kune, kakve prima 70 posto, dvoje umirovljenika može podmiriti samo 47 posto troškova života.

Tražeći ukidanje tzv. švicarske formule, Matica naglašava da su mirovine pale na oko 40 posto prosječne plaće što je na samom dnu Europe, te traže hitno utvrđivanje politike rasta mirovina kako bi one dosegle barem 50 posto prosječne plaće. Matica pritom podsjeća da je Hrvatska stranka umirovljenika u prošlom mandatu s HDZ-om potpisala sporazum prema kojem bi mirovine trebale doći na razinu od 50, a u konačnici na 70 posto prosječne plaće.

Svoje zahtjeve za zaustavljanjem osiromašenja umirovljenika Matica će uputiti Vladi napominjući kako zbog gospodarske situacije možda nije zgodno otvarati ta pitanja, ali i da to moraju učiniti jer su se, kako kažu, i drugi poput javnih službenika i seljaka koji su u povoljnijoj situaciji, izborili za svoje zahtjeve.

Izvor: Hina

24.06.2009. 13:11:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh