« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
REDOVNI SASTANAK

Sindikati i HUP s premijerom o 'neradnom petku'

Sindikalne središnjice idući utorak će o prijedlogu o skraćivanju radnog tjedna pregovarati s ministrom Polančecom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Ivo Sanader

,

SSSH

,

sindikati

,

Damir Polančec

,

HUP

,

Hrvatska udruga poslodavaca

,

skraćeni radni tjedan

,

neradni petak

,

rad na određeno vrijeme

Glavna tema današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica bio je skraćeni radni tjedan, jedna od mjera za očuvanje radnih mjesta i zaštite industrije od utjecaja krize. Prijedlog skraćenja radnog tjedna zajedno su izradili HUP i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) no, budući da taj prijedlog nisu dobile sve sindikalne središnjice, zaključeno je da se one s njim upoznaju i da ga razmotre do idućeg utorka kada bi trebao biti održan sastanka sindikata, HUP-a i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Damira Polančeca.

Prijedlog HUP-a i SSSH odnosi se na pojedine industrije koje mogu privremeno skratiti radni tjedan za jedan dan, a da pritom ne trpe tehnološki procesi. Plaće bi u tom slučaju bile manje, a dio naknade za 'neradni petak' podmirila bi država. Neke tvrtke već su skratile radno vrijeme, bez obzira što takvog zakona još nema, rekao je Kuštrak i dodao da Ministarstvo gospodarstva izrađuje mjere i analizu troškova, te da bi rezultati trebali biti predstavljeni na sastanku u utorak.

Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i reprezentativnost sindikata, koji se nisu međusobno dogovorili o tome kako bi trebao izgledati zakon o reprezentativnosti, pa su zatražili od Vlade da izradi svoj prijedlog. Premijer je rekao da će Vlada u suradnji s domaćim i stranim stručnjacima, uključujući i one iz Međunarodne organizacije rada, izraditi prijedlog i uputiti ga u proceduru. Na sastanku je također dogovoreno da će resorna ministarstva najmanje jednom mjesečno organizirati sastanke s predstavnicima sindikata i HUP-a na kojima će se razmatrati aktualne teme iz pojedinih gospodarskih grana.

Na sastanku koji bi se u utorak trebao održati s Damirom Polančecom razgovarat će se i o izmjenama Zakona o radu, odnosno njegovom usklađivanju sa smjernicama Europske unije. Glavna tema pritom će biti rad na određeno vrijeme oko čega postoje najveći prijepori između HUP-a i sindikata.

Izvor: Hina

24.06.2009. 13:46:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh