« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Ivanjski krijes najavio ljeto

Diljem Hrvatske Ivanjski krijes dio je tradicije i vjerovanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Ivanjski krijes

Ivanjski krijes gorio je jučer u mnogim mjestima diljem cijele hrvatske. Nekoliko tisuća stanovnika Karlovca, posebice onih iz "rivalskih" gradskih četvrti Banija i Gaza, gdje se tradicionalno pale Ivanjski krijesovi, dočekali su Ivanje i ljeto uz velike vatre koje simboliziraju sunce, te uz vatromet i sportska nadmetanja, glazbu i ples.

Nedaleko kupskoga mosta točno u 22 sata zapaljena su na obje obale Kupe dva velika krijesa koji su ove godine bili manji od uobičajenoga samo iz ekoloških razloga objašnjavaju predstavnici grada.

Nakon samo desetak minuta pobijedila je Banija jer se gažanski krijes urušio, ali su u potezanju užeta bolji bili odrasli Gažani, ali su čast Banije u istoj disciplini obranila djeca, dok je u nogometu bilo izjednačeno. Povodom Ivanjskog krijesa Karlovačka je pivovara je za svoj 155. rođendan odlučila sugrađanima pokloniti i koncert Nene Belana & Fiumens.

Veselo i vatreno bilo je jučer unatoč prohladnom vremenu koje nam i ne daje naslutiti kako je stiglo ljeto u Vodnjanu. Ivanjski krijes na Narodnome je trgu uvodnjanu jučer svečano otvorio Vodnjansko kulturno ljeto koje će u nepuna tri mjeseca ponuditi 60 događaja te 18 kino predstava u ljetnom kinu.

Pokretač kulturnoga ljeta grad Vodnjan ove je godine obnovio tradiciju paljenja krijesova koja je u ovome dijelu Istre duga više stotina godina. U prošlosti su se dijelovi grada, popularno zvani kontrade ili ulice, natjecali u paljenju i priređivanju što većih i raskošnijih krijesova. Zapaliti veliki krijes na trgu imala je čast 87-godišnja Lucia Pinzan koja je omogućila mještanima preskakanje plamena koje za koje Istrani vjeruju kako štiti od "štriga i štriguna"koji su oduvijek bili krivci za sva zla u domovima i na poljima Vodnjanaca.

Kada se plamen na trgu dovoljno smanjio, najhrabriji su mještani, među kojima su bila i djeca, skakali "preko" govoreći da to čine za sunčanije dane, protiv svih zala, a bilo ih je i koji su skakali i protiv recesije.

Najveća fešta kulturne manifestacije i vrhunac Vodnjanskoga ljeta, koje traje do 13. rujna, je tradicionalna Bumbarska fešta, koja se organizirano slavi više od četiri desetljeća i to 8. kolovoza.

24.06.2009. 12:09:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    renaid
    07.04.2010. 12:55
    bolji je nas ukarlovcu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh