« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KRIZA U EUROZONI

Standard & Poor's: Sami ste si krivi za rušenje rejtinga

"Proces reformi koji se jedino zasniva na politici proračunske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja", ocjenjuje bonitetna agencija

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

eurozona

,

kriza EU

,

kreditni rejting

,

Standard & Poor's

Bonitetna agencija Standard & Poor's, koja je u petak snizila kreditni rejting za devet zemalja članica eurozone, izravno je prozvala čelnike eurozone za dosadašnje neuspjele pokušaje rješavanja dužničke krize, javlja Hina.

"Političko okruženje u eurozoni nije bilo na visini izazova koje donosi kriza. Učinkovitost, stabilnost i predvidljivost politike i europskih instititucija nisu čvrsti koliko bi trebali biti", istaknula je agencija Standard & Poor's (SP).

SP se posebice okomio na politiku koja je glavni naglasak u rješavanju krize stavila na politiku štednje i proračunske rezove.

"Proces reformi koji se jedino zasniva na politici proračunske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja", ocjenjuje bonitetna agencija, dodajući da su se "mjere, dosad poduzete u rješavanju dužničke krize, pokazale nedovoljnim".

Standard & Poor's je u petak snizila kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru. Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem.

Konkretni učinci snižavanja kreditnog rejtinga za Francusku mogli bi se vidjeti u četvrtak kada francuska vlada namjerava izdati obveznice u visini između 7,5 i 9,5 milijardi eura.

Odluka SP-a stavlja pod dodatni pritisak čelnike Europske unije koji će se okupiti na summitu 30. siječnja. Očekuje se da će tada biti prihvaćen novi međuvladin o ugovor o fiskalnoj uniji, kojim se jača proračunska disciplina. Ugovor bi načelno trebao biti prihvaćen na summitu 30. siječnja, ali ne i potpisan. Potpisivanje se očekuje na summitu početkom ožujka.

Osim fiskalnog pakta, čelnici će možda morati rješavati i neke hitnije zadaće, poput mogućnosti bankrota Grčke, čiji pregovori s privatnim vjerovnicima o otpisu dugova ne napreduju dobro.

15.01.2012. 15:28:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh