« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

SSSH spalio Vladin prijedlog izmjena ZOR-a

Najavljen prosvjed na Markovu trgu

Više o

SSSH

,

sindikati

,

prosvjed

,

Markov trg

,

Ana Knežević

,

ZOR

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) spalili su danas pred novinarima Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) i najavili prosvjed na Markovu trgu, unatoč zabrani okupljanja, na dan kada će Vlada usvajati taj prijedlog.

Papir s prijedlogom izmjena ZOR-a, kojim Vlada pod izgovorom prenošenja direktiva EU-a želi smanjiti prava radnika i sindikata, nestao je u plamenu dok su sindikalni čelnici zaprijetili da će napuniti Markov trg s više od 3.000 prosvjednika.

Vlada zlorabi usklađivanje hrvatskog radnog i socijalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU kako bi smanjila radnička prava, pa je očita njezina sprega s poslodavcima i favoriziranje kapitala na štetu rada, ocijenila je predsjednica SSSH Ana Knežević.

Vijeće SSSH stoga je danas odlučilo da će se na dan kada na Vladinoj sjednici bude utvrđivanje prijedloga izmjena ZOR-a i njegovo upućivanje u Sabor, na Markovu trgu okupiti oko 2.500 povjerenika sindikata udruženih u SSSH, kao i svi članovi glavnih sindikalnih tijela, dakle minimalno 3.100 ljudi.

Znamo da je Markov trg zabranjen za prosvjede, pa se pripremamo i na tu mogućnost, rekla je Knežević dodavši da su vlasti dosad već dva puta napravile iznimku i dopustile okupljanje - kod posjete Georga Busha i novinarskog prosvjeda.

Od prosvjeda će se odustati samo ako Vlada prihvati zahtjev svih sindikalnih središnjica i iz prijedloga izbaci sporne točke, a izmjene ZOR-a ograniči samo na usklađivanje s direktivama EU-a.

Sindikalci neće skrštenih ruku promatrati daljnje smanjivanje radničkih prava niti prihvatiti prijedloge poslodavaca o skraćenju godišnjih odmora, olakšavanju otkaza i ukidanju polusatne pauze.

Savim je dovoljno što poslodavci godišnje ukradu radnicima 15,3 milijardi kuna s osnove neiskorištenih godišnjih odmora, neplaćenih prekovremenih sati i nekorištenja polusatne stanke, rekla je Knežević. (HINA)

19.09.2008. 20:41:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh