« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Radnicima Dalmatinke Nove isplaćene zaostale plaće

Petrolvilla i Bilić je jučer i danas uplatila svih 6 plaća

Više o

Dalmatinka Nova

,

zaostale plaće

,

Petrolvilla i Bilić

,

isplata plaća

Tvrtka Petrolvilla i Bilić uplatila je jučer i danas poslijepodne u Credo banci u Splitu svih šest zaostalih plaća radnicima Dalmatinke Nove iz Sinja, izvijestili su večeras iz te tvrtke.

Poštujući sporazum iz lipnja ove godine, između Vlade, sindikata i poslodavaca stvoreni su tako uvjeti za nastavak pregovora predstavnika radnika i vlasnika tvrtke Dalmatinka Nova, koji bi se trebali nastaviti u utorak.

Na temelju proizvodnog plana Petrolvilla i partneri su u završnoj fazi izrade dugoročnog projekta financijske konsolidacije za tekstilni sektor, a dovršetak projekta očekuje se do konca ovog mjeseca. U toku je postupak dokapitalizacije društva Dalmatinka Nova od strane Petrolvilla grupe preko svoje tvrtke kćeri Petrolvilla i Bilić, čijom će provedbom Petrolvilla grupa postati većinski vlasnik Dalmatinke Nove, priopćeno je večeras iz tvrtke Petrolvilla i Bilić.

"Mi kao budući većinski vlasnici već imamo strateški plan. Tvrtka koja pravilno posluje ne može imati viška radnika, a treba imati na umu da već godinu dana nema proizvodnje u Dalmatinki Novoj", izjavio je večeras za Hinu Ivica Bilić, prvi čovjek tvrtke Petrolvilla i Bilić, te izrazio nadu da će ova tvrtka od 1. listopada biti i službeno većinski vlasnik Dalmatinke Nove.

Bilić je dodao kako se Dalmatinka Nova mora "postaviti na noge" te da imaju strateški plan da se prekobrojni ljudi ponovno vrate.

Ističe da će i ubuduće osnovna djelatnost Dalmatinke Nove biti tekstilna industrija ali da će nastojati tekstilni klaster dopuniti ostalim proizvodnim djelatnostima.

Predsjednica većinskog sindikata Dalmatinke Nove, Nezavisnog hrvatskog sindikata koji uživa potporu 80 posto radnika, Iva Radonja, potvrdila je večeras za Hinu da je pet zaostalih plaća (za ožujak, travanj, svibanj, lipanj i srpanj), doista sjelo na račune radnika.

Dodala je kako su to "plaće od 1.800 do 1.900 kuna", te kako sutra očekuje potvrdu od radnika da je sjela i ona (šesta) za mjesec kolovoz, koja je, kako navodi poslodavac, uplaćena danas.

Predsjednica sindikata Dalmatinske Nove Iva Radonja napomenula je kako je poslodavac i njoj isplatio plaće, no da je, "unatoč pravomoćnoj sudskoj odluci od kraja prošle godine, nije vratio na posao, kršeći opetovano hrvatske zakone".

Potvrdila je da od utorka počinje drugi krug pregovora s poslodavcem o kriteriju zbrinjavanja viška radnika. Radonja je naglasila kako će se, kao sindikalna čelnica, do kraja zalagati da bude što manje otpuštanja te da se poštuju kriteriji socijalnog statusa sadašnjih zaposlenika Dalmatinke Nove prema važećim hrvatskim zakonima, što uključuje godine staža, braniteljski status kao i samohranost roditelja čija će prava kaže, maksimalno štititi. (HINA)

19.09.2008. 19:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh