« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BJEGUNAC

Srpski osumnjičenik za ratne zločine Pufta uhićen u BiH

Ime Darka Jakovića na sudu se spominje u kontekstu teških zločina na teritroiju općine Zvonik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

BiH

,

ratni zločini

,

darko janković

Po nalogu srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine u nedjelju je uhićen Darko Janković zvani Pufta osumnjičen za ratne zločine na teritoriju općine Zvornik u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., posebice u mjestu Čelopeku, kao i protjerivanje 1.800 civila.

Jankoviću, čije se ime vezuje uz izvršenje užasnih ratnih zločina, nakon saslušanja, istražni sudac vijeća za ratne zločine okružnog suda u Beogradu odredio je pritvor u trajanju do mjesec dana, prenose beogradski elektronički mediji.

Jankovića su mnogi svjedoci i okrivljeni tijekom suđenja za ratne zločine u Zvorniku, koje traje od 2005., povezivali sa zločinima u općini Zvornik, odnosno lokalitetima u Domu kulture u Čelopeku, Ekonomiji i Ciglani, navodi se.

Za zločine u Zvorniku je u lipnju 2008. u Beogradu izrečena presuda četvorici optuženih pripadnika dobrovoljačkih jedinica "Pivarski" i "Žute ose".

Dragan Slavković osuđen je na 15 godina zatvora, Ivan Korać na 13, Siniša Filipović na tri godine, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbe.

Protiv četvorice optuženih postupak je u tijeku. U okviru predmeta Zvornik dva postupak se vodi protiv Branka Popovića i Branka Grujića, dok se u odvojenom predmetu sudi Goranu Saviću i Saši Čilerdžiću.

U slučaju suđenja za ratne zločine u Zvorniku jedan postupak protiv Jankovića je razdvojen jer on, kako se ističe, nije bio dostupan vlastima. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 07:29:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh