Srijemski doručak – novi gastronomski brend u srcu Šibenika
Zbog čega tipičan engleski doručak ne bismo zamijenili srijemskim? TZ Vukovarsko-srijemske pokrenula originalnu inicijativu koja spaja zelenu i plavu Hrvatsku
Čvarci i kulen umjesto engleske kobasice s grahom? Švargl umjesto crnog pudinga? Makovnjača umjesto muffina? Da srijemski doručak može biti sastavni dio turističke ponude u čitavoj Hrvatskoj, uvjerili su se gosti novog Heritage hotela King Kresimir u središtu Šibenika. Za ukusan početak dana pobrinula se Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije koja je, u duhu srijemske i slavonske gostoljubivosti, s istoka Hrvatske donijela najfinije delicije i kraljevski počastila Šibenčane i njihove goste.
„Srijemskim doručkom u Šibeniku pokrenuli smo inicijativu da hrvatski proizvodi s istoka Hrvatske postanu sastavni dio svakodnevne ponude, osobito malih i butik hotela kojima je u fokusu eno-gastronomija i vrhunski gurmanski doživljaj. Na taj način gosti šire vidike i upoznaju tradicijsku gastronomiju čitave Hrvatske, a hoteli imaju dodanu vrijednost i vrhunske proizvode", istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije te dodala kako King Kresimir nije slučajno odabran za serviranje prvog Srijemskog doručka na obali.
„Prosječan gost kušao je sve svjetske specijalitete, vina i koktele, međutim razlog njihovog dolaska je uživati u našoj autohtonoj kuhinji i zbog toga smo s radošću podržali ovu inicijativu. Već pri prvom druženju udružili smo lokalne proizvode i osmislili ljetni koktel - kombinirali smo domaći sok od bazge i izvrsnu rakiju traminku", kazao je Fabiano Baranović, izvršni direktor King Kresimira.
Za ovu prigodu vrhunske delicije stigle su s lokalnih OPG-ova i iz iločkog Hotela Dunav, odnedavno ponosnog vlasnika Michelinove preporuke.
Uz Acin salaš u Tordincima, restoran Aquarius u Bošnjacima, Iločke podrume u Iloku, Izletište Gondola u Sotinu i Villu Lenije u Vinkovcima, hotel Dunav nositelj je oznake Okusi Srijema i Slavonije, a o kakvim je bakanalijama riječ najbolje je provjeriti od 1. do 7. listopada u vrijeme manifestacije Tjedan okusa jeseni kada najukusnija jela možete dobiti po promotivnim cijenama.
„Naša županija poznata je po atraktivnim manifestacijama tijekom čitave godine. Ako niste stigli na Iločku berbu grožđa koja se već 51 godinu održava krajem kolovoza, sljedeća prilika su Vinkovačke jeseni. Ove manifestacije sjajan su - ali ne i jedini povod da nas posjetite. Obala uz Dunav od Vukovara do Iloka promenada je dvoraca, muzeja, arhitektonskih cjelina, arheologije, prirodne baštine, a to potvrđuje i titula EDEN (Europska destinacija izvrsnosti), koju je destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok dobila 2017. i 2018. na temu kulturnog turizma", istaknula je Rujana Bušić Srpak.
Novi komentar