« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
EH, DA ...

Sreća opada u srednjim godinama

Život na Zapadu nosi svoje prednosti, ali i mane - kad stignete u srednje godine, opada vam sreća i zadovoljstvo životom

Novac ipak nije presudan za sreću
Novac ipak nije presudan za sreću (Shutterstock)
Više o

sreća

,

zadovoljstvo

Sreća i zadovoljstvo životom prilično ovisi o vašem prebivalištu, zaključili su stručnjaci Sveučilišta u Londonu, no ako mislite da su time otkrili toplu vodu, niste u pravu. Naime, očekivali biste da je na Zapadu zadovoljstvo s godinama sve veće u odnosu na zemlje u razvoju, ali nije tako.

Naime, krivulja sreće u Zapadnoj Europi i SAD zapravo ima oblik slova U, s tim da je najniža u srednjim godinama, dok je u Africi očekivano niska cijeli život, a u istočnoj Europi, zemljama bivšeg SSSR-a i Latinskoj Americi najviša u mlađoj dobi i nakon toga konstantno opada. 

>> Sreća i zadovoljstvo mogu se privući >>

U zapadnom svijetu krivulja sreće je na najnižoj razini između 45. i 54. godine života kad se počinje opet dizati, jer je to vrijeme u kojem se najbolje zarađuje, uz očigledno žrtvovanje sreće i zadovoljstva, no nakon toga se može uživati u plodovima rada. 

Dobra strana ovakvog oblika krivulje je da su stariji ljudi, iako tjelesno slabiji i bolesniji, ipak zadovoljniji životom, za razliku od stanovnika tranzicijskih zemalja gdje s godinama sreća konstantno opada. 

>> Sreća se može i naučiti >>

Zaključak je prilično jednostavan - novac nije presudan za sreću, no gospodarski napredak zemlje u kojoj živite definitivno jest. Što reći, mi se očito možemo uspoređivati samo sa zemljama bivšeg SSSR-a, Zapad nam je nedostižna Utopija.

07.11.2014. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh