« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJE BHC-a

Srčani bolesnici ne slušaju liječnike, čak 59 posto njih ne uzima dnevnu terapiju

Bolesti srca su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i u industrijski razvijenom svijetu. U svijetu godišnje umire preko 17 milijuna ljudi

Fotografija vijesti
Više o

terapija

,

pacijenti

,

srčane bolesti

Čak 59 posto bolesnika, koji se nalaze u skupini visokog rizika za kardiovaskularne bolesti ili imaju dijabetes, zaboravlja uzeti dnevnu terapiju koju im je propisao liječnik, pokazali su to rezultati istraživanja koje je u Hrvatskoj u ožujku ove godine provela tvrtka Bayer HealthCare na uzorku od 100 ljudi iznad 40 godina starosti, piše Hina.

Istraživanje je ispitivalo redovitost uzimanja propisane terapije acetilsalicilnom kiselinom, lijekom koji bi trebali uzimati svi bolesnici s preboljelom kardiovaskularnom bolesti ukoliko za to nema neke od kontraindikacija.

Većina muškaraca i žena (98 posto), koji su sudjelovali u ovom istraživanju, odgovorilo je kako im je liječnik propisao dnevnu terapiju od jedne tablete dnevno, no tek 41 posto ispitanih je nikada ne zaboravi popiti. Njih 32 posto zaboravi tabletu barem jedanput mjesečno, 19 posto jedanput u dva tjedna, dok je 8 posto onih koji su priznali kako redovito zaboravljaju uzeti propisanu tabletu.

Podatak da manje od polovice pacijenata ne pije redovito lijekove predstojnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila u KB Dubrava prof. Mijo Bergovec smatra zabrinjavajućim jer to pokazuje da liječnike čeka mnogo posla na promjeni ponašanja ljudi, potogovo stoga što je dokazano da acetilsalicilna kiselina smanjuje rizik od ponovnog srčanog udara i do 20 posto.

Sudionici istraživanja pritom imaju više rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti - 70 posto ih ima visoki krvni tlak, 50 posto ih je pretilo, 40 posto ima povišene vrijednosti kolesterola itd.

Bolesti srca su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i u industrijski razvijenom svijetu. U svijetu godišnje umire preko 17 milijuna ljudi, što prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije predstavlja udio od 30 posto svih smrtnih ishoda zabilježenih diljem svijeta.

U Hrvatskoj oko 50 posto umire od bolesti srca i krvnih žila, u Sloveniji 40 posto a Francuskoj oko 30 posto.

25.05.2011. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh