« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
HODAJ ZA ZDRAVLJE

Brzim hodanjem zaustavite rak prostate

Brzo hodanje odgađa pa čak i zaustavlja napredovanje ove vrlo česte vrste raka kod muškaraca.

Fotografija vijesti
Više o

rak prostate

,

lijek za rak

,

brzo hodanje

 Znanstvenici tvrde kako bi muškarcima kojima je nedavno dijagnosticiran rak prostate u borbi protiv te bolesti moglo bi pomoći brzo hodanje.

Kako prenosi BBC/Hina, kalifornijski znanstvenici otkrili su da tri sata brzog hodanja na tjedan može upola smanjiti brzinu širenja raka nekoliko godina nakon dijagnoze. Šetanje nema isti učinak, po članku objavljenom u časopisu "Cancer Research".

No, američki stručnjaci upozoravaju da se rezultati trebaju interpretirati s oprezom jer muškarci koji brzo hodaju obično su mlađi, mršaviji i nisu pušači, što bi također moglo objasniti uzroke za sporije napredovanje bolesti.

Znanstvenici s Kalifornijskoj sveučilišta u San Franciscu u studiji su dvije i pol godine pratili 1455 muškaraca u 60-im godinama života kojima je dijagnosticiran "lokaliziran" rak prostate, što znači da se još nije počeo širiti. Ustanovljeno je da je muškracima koji su brzo hodali rak napredovao dvostruko sporije od onih koji to nisu činili.

"Izgleda je brzo hodanje nakon dijagnoze tim pacijentima odgodilo ili čak zaustavilo napredovanje bolesti", rekla je voditeljica istraživanja Erin Richman. "Korist je odgovarala brzini hodanja. Šetanje nije imalo učinka", dodala je. Napomenuvši kako su potrebna dodatna ispitivanja kako bi se ova teorija sa sigurnošću potvrdila, Richman je rekla da hodanje aktivnost koja ima dobar učinak na svačije zdravlje.

26.05.2011. 09:31:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh