« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DOSTA JE BRE VIŠE

Srbijanski Liberali protive se protutužbi za genocid

LDP će zahtijevati održavanje posebne sjednice Skupštine Srbije na kojoj bi se vodila rasprava o vanjskoj politici zemlje

Čedomir Jovanović (LDP) smatra da Srbija i dalje ima pogrešan pristup u vanjskoj politici
Čedomir Jovanović (LDP) smatra da Srbija i dalje ima pogrešan pristup u vanjskoj politici (CROPIX)
Više o

Srbija

,

Čedomir Jovanović

,

genocid

,

ICJ

,

protutužba

,

liberalno demokratska partija

Predsjednik srbijanske Liberalno - demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović nazvao je u ponedjeljak protutužbu Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) pogrešnim pristupom u srbijanskoj vanjskoj politici.

Srbijanske je tužba "posljednji primjer pogrešnog pristupa i tumaranja" u srbijanskoj vanjskoj politici, ustvrdio je Jovanović u priopćenju. "U ovom potezu ne vidimo nikakvu zaštitu državnih interesa, i on će najviše štete nanijeti građanima koji su već teško stradali zbog posljedica pogrešne politike koja se vodi već gotovo dvadeset godina", poručio je Jovanović.

LDP će zahtijevati održavanje posebne sjednice Skupštine Srbije na kojoj bi se vodila rasprava o vanjskoj politici zemlje, jer smatra da "ovako važne odluke ne smiju predstavljati volju jednog ministra ili stranke na vlasti". Jovanović tvrdi kako, usprkos jasnom protivljenju LDP-a, srbijanska vlada nastavlja voditi pogrešnu politiku prema većini susjednih i na taj način dramatično pogoršava odnose s državama s kojima bi Srbija morala imati najbolju i najrazvijeniju suradnju.

Srbijanska je vlast, kako je rekao, dužna shvatiti da kandidatura za članstvo u Europskoj uniji obavezuje Srbiju da se počne ponašati kao europska država, kojoj su prioriteti europeizacija i uspostava najboljih mogućih odnosa sa susjedima. Jovanović je ukazao kako u tom projektu suradnja i partnerstvo s Hrvatskom moraju zauzimati središnje mjesto.

On smatra da je i hrvatska tužba protiv Srbije greška.

"Tužba Hrvatske protiv Srbije podnesena je prije 11 godina i predstavlja odraz ratova iz devedesetih godina koji su bili određeni politikom (Slobodana) Miloševića i (Franje) Tuđmana. Nama je potrebna pametna vanjska politika, koja neće odgovoriti greškom na grešku koju je u prošlom stoljeću načinila Hrvatska", poručio je predsjednik LDP-a.

Protutužba, kako je rekao, vraća samu Srbiju i njezino društvo u ozračje i političke poteze koji su bili karakteristični upravo za ta vremena, dok sudbina Srba iz Hrvatske, teško stradalih zbog politike koja je dirigirana iz Beograda, sada treba poslužiti kao sredstvo za pokretanje postupka koji je nepotreban i osuđen na neuspjeh.

Srbijanska je vlada 31. prosinca 2009. odlučila podići pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) odgovor na tužbu Hrvatske za genocid, kao i protutužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Srbijanski pravni tim bi, po najavama beogradskih medija, tijekom ponedjeljka trebao podnijeti tužbu.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995. Nakon što se 18. studenoga 2008. ICJ proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske, srbijanska je vlada dva dana potom najavila protutužbu na hrvatsku tužbu. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 16:13:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh