« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Srbija povukla ambasadora iz SAD-a

Vlada u Beogradu poduzela prve korake protiv zemalja koje su priznale Kosovo

Radikali za četvrtak najavili masovne prosvjede u Beogradu
Radikali za četvrtak najavili masovne prosvjede u Beogradu
Više o

Kosovo

Skupština Srbije usvojila je jučer navečer odluku kojom je neovisnost Kosova proglašena ništavnom i odbačena. Za takvu odluku svoj glas je dalo 225 od ukupno 250 zastupnika.

Prije odlučivanja o predloženoj odluci Vlade Srbije, provedena je rasprava u kojoj su, osim premijera Vojislava Koštunice, sudjelovali predsjednici zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka, koji su se u raspravama podijelili na one koji su govorili o nepravednoj odluci o priznanju Kosova i one koji su analizirali greške u srbijanskoj politici koja je dovela do toga.
Lider Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić predvodio je one koji su optuživali državni vrh, posebno predsjednika Srbije Borisa Tadića koji ga je porazio na nedavnim predsjedničkim izborima. Nikolić smatra da je Tadić svojom politikom prema Europskoj uniji ohrabrio kosovske političare na ovaj potez.

Traži se neovisnost Republike SrpskeStudenti u Banjoj Luci gađali su zgrade njemačkog i francuskog konzulata kamenjem i krumpirima.
Političari u Republici Srpskoj zatražili su da taj dio Bosne i Hercegovine proglasi neovisnost.
- Pitam vas za koju ćete se opciju odlučiti. Diplomaciju, koja se pokazala neuspješnom ili rat - pitao je Nikolić Tadića.

Istovremeno, vlada Srbije povukla je prve korake protiv zemalja koje su priznale Kosovo. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić zatražio je hitno povlačenje veleposlanika Srbije iz zemalja koje su priznale neovisno Kosova. Prvi je povučen veleposlanik iz Washingtona.

Veleposlanici trebaju napustiti zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje prosvjedne note srbijanskog ministarstva vanjskih poslova i vratiti se u Srbiju na konzultacije do daljnjeg.

Za četvrtak je u Beogradu najavljen masovni prosvjed na poziv radikala Nikolića.
- U Srbiji se odsad vrijeme računa od 17. veljače do dana kada će Srbija osloboditi Kosovo - poručio je Tomislav Nikolić. (Metro/Hina) 

19.02.2008. 01:29:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh