« Život
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
MA DA?

Sportski uspjesi ovise o navikama spavanja

Ranoranioci su na vrhuncu bili oko podneva, oni koji ustaju kasno oko 20 sati, a oni između tih kategorija najbolji su bili oko 16 sati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

sport

,

natjecanje

,

ranoranioci

,

noćne ptice

Sportaši trebaju dobro razmisliti kad će se natjecati, jer njihova uspješnost ovisi o navikama spavanja - ranoranioci najbolje rezultate postižu oko ručka, noćne ptice navečer, dok oni koji normalno spavaju najuspješniji su sredinom dana.

Voditelj istraživanja Roland Brandstaetter rekao je da razlika od 1% u izvedbi odgovara razlici između medalje i četvrtog mjesta u mnogim olimpijskim diciplinama.

Tjelesni sat može se prilagoditi, kaže Brandstaetter. "Ako ste ranojutarnji tip, a natjecanje vam je navečer, o tome treba voditi računa i prilagoditi vrijeme spavanja uoči natjecanja".

On tvrdi da tjelesni sat "apsolutno" ima utjecaja na lošije rezultate engleskih klubova u Ligi prvaka.

"Imate igrače koji u engleskom Premiershipu igraju odlično u 15 sati, a na večernjim utakmicama Lige prvaka odjednom im ne ide tako dobro", rekao je.

Suprotno tome, španjolsko društvo i ritam života, koji se pokreće nešto kasnije u danu, možda klubovima iz te zemlje donose prednost.

02.02.2015. 12:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh