« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

Sportovi koji NISU za djecu

Kada je riječ o sasvim maloj djeci, onoj do tri godine, roditeljima se savjetuje da pažljivo biraju sportsku aktivnost

Plivanje je odličan izbor
Plivanje je odličan izbor (Shutterstock)
Više o

djeca

,

plivanje

,

gimnastika

,

sportovi

Sport je prava stvar za sve uzraste, no mnogi roditelji upisuju svoju djecu od najranije dobi kako bi kroz njih realizirali neke svoje propuštene prilike i pokušali stvoriti vrhunske sportaše - što ponekad može biti izuzetno opasno.

Sportske aktivnosti izgrađuju mišiće, ali i pomažu u koordinaciji pokreta, razvoju motoričkih vještina i ravnoteže, podsjeća Katja Schmitt, profesorica na Institutu za sportske znanosti berlinskoga Sveučilišta Humboldt.

Istodobno se kod djece razvijaju i socijalne vještine, što je osobito važno u timskim sportskim disciplinama poput rukometa, odbojke, nogometa...

- Istraživanja su pokazala i da bavljenje sportom potiče djetetovu sposobnost da se bolje koncentrira na bilo koji posao - kaže Schmitt. 

Kada je riječ o sasvim maloj djeci, onoj do tri godine, roditeljima se savjetuje da pažljivo biraju sportsku aktivnost, kaže kineziologinja Ilona Gerling s njemačkoga Sportskog fakulteta u Koelnu. 

Upozorava da nisu baš sve aktivnosti pogodne za djecu predškolskog uzrasta, osobito kada je riječ o djeci do tri godine.

- U toj životnoj dobi djecu treba poticati na aktivnosti koje aktiviraju prirodne pokrete tijela. Ako se započnu prerano baviti sportskim aktivnostima koje zahtijevaju aktiviranje točno određenih mišićnih grupa vrlo često može doći do oštećenja mišića, ali i kostiju. Zbog toga je važno da su vježbe manje zahtjevne i da su za vrijeme vježbi umjereno aktivirani svi mišići - kaže Gerling.

Ističe da je za to najbolja dječja gimnastika. Jedan je od temeljnih sportova koji pozitivno utječu na fizičke i psihičke sposobnosti djeteta i odlično ih uvode u sportski život, a njome se mogu početi baviti već od druge godine života.

Najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje ima plivanje, no tom se sportsko aktivnošću djeca mogu početi ozbiljnije baviti tek u dobi od šest do sedam godina, iako neki stručnjaci smatraju da se djeca već od pete godine mogu početi baviti nekom sportskom plivačkom disciplinom.

11.03.2018. 11:15:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh