« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NEMA BJEŽANJA

Sporazum o izručenju možda do kraja lipnja

Hrvatska i Srbija mogle bi sporazum o izručivanju optuženih za neke zločine dovršiti za dva tjedna

sporazum o izručenju Kalinić Simović
sporazum o izručenju Kalinić Simović (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

sporazum o izručenju

,

Nije Nishta

,

Man Zero

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen u ponedjeljak je izrazio očekivanje da bi sporazum između Srbije i Hrvatske o međusobnom izručenju vlastitih državljana okrivljenih za organizirani kriminal i korupciju mogao biti potpisan i stupiti na snagu do kraja lipnja.

Podsjetivši kako srbijanski ustav dozvoljava izručenje svojih državljana ukoliko postoji bilateralni sporazum, Homen je ocijenio dobrim to što su ustavne izmjene u Hrvatskoj pri kraju.

"Mi smo već ušli u pregovore s ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske oko zaključenja novog sporazuma o ekstradiciji, koji će u prvoj fazi podrazumijevati ekstradiciju za organizirani kriminal i korupciju, odnosno za najteža kaznena djela", kazao je Homen gostujući na televiziji B92.

Govoreći o Sretku Kaliniću, pripadniku "zemunskog klana" koji se nakon ranjavanja nalazi na liječenju u Zagrebu, državni tajnik podsjetio je na navode u medijima da Kalinić ima veliki interes da ne bude izručen Srbiji te da je spreman pred hrvatskim istražnim organima iznijeti određene podatke u pokušaju da tamo dobije status.

"Mislim da se tako nešto neće desiti upravo zbog ove suradnje o kojoj sam govorio, jer kada dođe u Srbiju i kada bude isporučen, automatski ide na izdržavanje kazne", kazao je Homen.

Sretko Kalinić prošloga utorka je teško ranjen iz vatrenog oružja pokraj jezera u Rakitju, nakon čega je operiran u Zagrebu i izvan je životne opasnosti.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojeg je srbijanska policija uhitila u noći sa srijede na četvrtak kod Morovića, mjesta u blizini graničnoga prijelaza Batrovaca, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.

Obojica su kao pripadnici "Zemunskoga klana" u odsutnosti osuđeni na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bijegu. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 07:30:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh