« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Splitska Željezara traži novog kupca i komercijalni kredit

Proizvodnja stoji, računi su blokirani, dug iznosi oko 46 milijuna kuna, a radnici su na odmoru jer nema sirovina za proizvodnju.

(Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

HFP

,

dugovanja

,

Zlomrex

,

splitska željezara

,

Michal Konczak

,

kredit

Predsjednik Uprave splitske Željezare Michal Konczak izjavio je danas kako su poduzete dvije mjere u pokušaju prevladavanja poteškoća u toj tvrtki - traži se novi kupac, a od banaka komercijalni krediti za pomoć.

"Tražimo novog kupca Željezare i do sada ih imamo nekoliko", rekao je za Hinu Konczak.

Nije želio precizirati o kojim se potencijalnim kupcima radi niti jesu li oni iz Hrvatske ili inozemstva.

"Obratili smo se na nekoliko banaka radi dobivanja komercijalnog kredita za potrebe Željezare", kazao je Konc ne želivši precizirati o kojim bankama je riječ.

Splitska Željezara od 2007. godine u većinskom je vlasništvu poljskog Zlomrexa.

S namjerama Zlomrexa vezano za prodaju splitske Željezare upoznati su, kako se doznaje, i u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništava.

Na upit da li je upoznat s namjerama Zlomrexa o prodaji Željezare, potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec je kazao da je upoznat s time.

Proizvodnja je u splitskoj Željezari zaustavljena krajem veljače zbog dugovanja za isporučeni plin, računi su blokirani zbog dugovanja koja trenutno iznose oko 46 milijuna kuna. Svih 480 radnika Željezare je na odmoru, jer Željezara nema sirovine za proizvodnju. Upoznat sam s time, ali naše su aktivnosti u ovom trenutku usmjerene na odblokiranje računa Željezare, pokretanje proizvodnje i osiguranja isplate plaća radnicima, kazao je Polančec.

Radnici i sindikati tražili su i traže žurno rješavanje poteškoća tvrtke, a uz razgovore s čelnicima Ministarstva gospodarstva i Hrvatskog fonda za privatizaciju poduzimali su i niz akcija, od prosvjeda, privremenih blokada ceste do nedavnog jednodnevnog štrajka glađu petorice članova sindikata.

Taj je štrajk glađu okončan sredinom ovog tjedna nakon što su štrajkaši s predstavnicima Ministarstva i HFP-a dogovorili zaključke kojima je uz ostalo predviđeno da posebna radna skupina sastavljena od predstavnika HFP-a i splitske Željezare u kratkom roku napravi analizu stanja u Željezari, Ministarstvo se obvezalo uložiti napore kako bi se potpisali ugovori Željezare s potencijalnim kupcima njenih proizvoda, a predviđeno je i da se najkasnije do kraja svibnja iznađu načini za isplatu travanjske plaće radnicima.

Radnici i sindikati Željezare tražili su i raskidanje kupoprodajnog ugovora s poljskim Zlomrexom iz 2007. godine, zbog kojeg je, kako ističu, Željezara i zapala u tešku krizu te tražili da se pronađe novi kupac Željezare. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 20:20:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Hoteli
    27.01.2010. 21:00
    Zlomrex:D samo ime mi uljeva puno povjerenja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh