« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
OSIJEK

Predstavljen rad pasa za pomoć slijepim i slabovidnim osobama

U Hrvatskoj ima 5.800 slijepih i slabovidnih osoba, a tek mali broj njih ima na raspolaganju psa vodiča.

(Vlado Kos, CROPIX)
Više o

psi vodiči

,

slijepe i slabovidne osobe

,

labrador

,

Danijela Žganec

,

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet iz Zagreba organizirala je danas na središnjem osječkom Trgu slobode demonstraciju rada 10-tak pasa labradora, te su građanima dijelili propagandne materijale kako bi senzibilizirali javnost na probleme slijepih i slabovidnih osoba.

U Hrvatskoj ima 5.800 slijepih i slabovidnih osoba, a tek mali broj njih ima na raspolaganju psa vodiča, koji je svakoj takvoj osobi od velike pomoći, rekla je Danijela Žganec iz Ureda Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Udruga koja djeluje 20 godina i koja je jedina takva udruga u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, odškolovala je 84 psa uglavnom labradora, a trenutno je u treningu 20 pasa.

Akcija predstavljanja rada pasa vodiča organizirana je u suradnji s Ministarstvom zdravstva, rekla je Žganec, dodavši kako su obišli i druge veće gradove u Hrvatskoj, te da već imaju velik broj zahtjeva za osiguravanjem psa vodiča ili za terapijsku pomoć djeci s problemima u razvoju.

Na osječkom Trgu slobode su postavljene prepreke koje bi trebale osobama koje vide "ukazati kako je njihova pomoć i razumijevanje prema slijepima i slabovidnim osobama od iznimnog značaja", rekla je Žganec. Psi vodići-labrodori izazvali su veliku pozornost građana, posebno djece. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 17:26:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh