« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prepunjeni kapaciteti

Splitska bolnica prepuna svinjske gripe

U samo četiri dana na Odjel za zarazne bolesti javilo se 125 maturanata sa simptomima svinjske gripe.

(Getty Images)
Više o

KBC Split

,

svinjska gripa

Dosad najveće traženje liječničke pomoći zbog svinjske gripe u Hrvatskoj više nije moguće riješiti u Odjelu za zarazne bolesti splitskoga KBC-a.

Prema izjavi voditelja Odjela za zarazne bolesti, dr. Nikole Bradarića, nužno je dio zaraženih preusmjeriti na primarnu zdravstvenu zaštitu. Bradarić je ponovio da je među osam pacijenata od kojih su uzeti brisevi utvrđeno da je sedam pozitivno, što je, kako je rekao, vrlo velik postotak oboljelih od svinjske gripe.

"Nismo uzimali briseve od svih maturanata koji su tražili pomoć jer je to neracionalno i skupo, a i nepotrebno jer znamo o čemu se radi", objasnio je dr. Bradarić.

Po njegovu tumačenju, vjerojatno je velika većina splitskih maturanata koji su zatražili pomoć a od kojih nisu uzimani brisevi također pozitivna na tu gripu jer imaju iste simptome i boravili su na istome mjestu na ekskurziji u Španjolskoj kao i maturanti za koje je utvrđeno da su pozitivni.

Voditeljica Službe za epidemiologiju splitsko-dalmatinskoga Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Zorana Klišmanić rekla je kako je posljednjih nekoliko dana u Splitu bila navala maturanata koji su tražili pomoć te da bi virus mogao biti H1N1, a podijeljeno je oko 400 antivirusnih lijekova tamiflua svim pacijentima i onima koji s njima povezani u kućnoj njezi.

"Na Odjelu za zarazne bolesti splitskoga KBC-a hospitalizirat će se samo one osobe koje imaju teže simtome gripe i samo će se njima uzimati brisevi nosa i grla", objasnila je dr. Klišmanić.

"Županijski splitsko-dalmatinski stožer danas je na temelju naputaka Nacionalnog stožera odlučio da se mijenja strategija suzbijanja te gripe. Ubuduće će se antivirusni lijek tamiflu davati samo osobama koje uz gripu imaju i neku od kroničnih bolesti - upalu pluća, astmu, kardiovaskularnu bolest, kroničnu bolest jetre ili bubrega", rekla je dr. Klišmanić. Pritom je istaknula kako, po naputcima Nacionalnog stožera, svi bolesnici ostaju na kućnoj njezi i u izolaciji jedan dan, a nakon prestanka simptoma prestaje i kućna izolacija.

Rekla je kako se sutra očekuje povratak nove skupine splitskih maturanata s ekskurzije iz Španjolske, među kojima će, kako je ustvrdila, "sigurno biti zaraženih".

Također je rekla kako Hrvatska trenutačno ima oko 700.000 antivirusnih lijekova tamiflua.

01.09.2009. 16:18:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh