« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZASTOJ ILI PREKID?

Split: Željezara opet stala s proizvodnjom

Prerada žice predstavlja ništa drugo do li 'vatrogasnu mjeru', smatra sindikalni povjerenik Mladen Bekavac

(Duje Klarić/CROPIX)
Više o

HFP

,

Mladen Bekavac

,

split željezara

U splitskoj Željezari danas je ponovno prekinuta proizvodnja koja je obnovljena prije dva tjedna kada je u Ministarstvu gospodarstva dogovoreno da se žica uskladištena u splitskoj Sjevernoj luci, na koju je pravo polagala prijevozničko-logistička tvrtka Trast na ime željezarinih dugovanja, stavi na raspolaganje kao sirovina za preradu u pogonima Željezare.

"Proizvodnja je zaustavljena jer smo u protekla dva tjedna iz Sjeverne luke dobili za preradu samo 150 tona žice, što smo i potrošili. U Sjevernoj luci je uskladišteno još 1130 tona žice i predstavnici tvrtke Trast danas su nam obećali da će sutra dopremiti 25 tona te žice koju ćemo potom prerađivati u pogonima za hladnu preradu čelika", kazao je za Hinu sindikalni povjerenik u Željezari Mladen Bekavac.

Naveo je kako su ga predstavnici tvrtke Trast izvijestili da je do zastoja u isporuci čelične žice došlo zbog zastoja u provedbi dogovora sa sastanka u Ministarstvu gospodarstva prije dva tjedna da će Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) podmiriti dug splitske Željezare tvrtki Trast.

Bekavac je napomenuo da su u telefonskom razgovoru iz Ministarstva gospodarstva obećali da će biti prevladane poteškoće te da će do kraja ovog tjedna preostala žica biti isporučena Željezari na preradu.

Vlada je na prošlotjednom zatvorenom dijelu sjednice, kako je tada priopćeno, dala suglasnost HFP-u za sklapanje ugovora o pristupanju dugu između društva Trast i HFP-a, a kojim se HFP obvezuje platiti Trastu potraživanje u iznosu 3,8 milijuna kuna pored postojećeg dužnika Željezare Split. Istovremeno će, s izvršenim plaćanjem ove obveze, društvo Trast na HFP prenijeti glavnu tražbinu i sva sporedna potraživanja koja ima prema Željezari Split.

Po ocjeni Bekavca, prerada žice samo je "vatrogasna" mjera. "Po mišljernju radnika problem splitske Željezare može se riješiti sporazumnim raskidom ugovora s Zlomrexom, a nakon toga Željezaru staviti pod okrilje države ili je prodati novom kupcu", kazao je.

Dodao je kako su u proteklih nekoliko dana splitsku Željezaru posjećivali predstavnici njemačke tvrtke Tehnocom, indijske tvrtke Mittal i švedske kompanije Saab. "Svi su oni izrazili zadovoljstvo onim što su vidjeli i očekujemo da će neke od ovih tvrtki i službeno uputiti ponudu za kupovinu splitske Željezare", kazao je Bekavac. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 17:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh