« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PREPUCAVANJA

Split Pride protiv Građanske inicijative

Organizatori Split Pridea pozvali su Državno odvjetništvo i policiju da spriječi "Građansku inicijativu" iz Splita i njezin "Stožer za obranu Rive" u onemogućavanju splitske Povorke ponosa 9. lipnja

Nabrijava se atmosfera za 9. lipnja
Nabrijava se atmosfera za 9. lipnja (Arhiva)
Više o

Split

,

gay pride

,

građanska inicijativa

,

Povorka ponosa

,

Riva

,

Split Pride

,

intelektualci iz Bubamare

Nakon što je grupa građana, okupljena u "Građansku inicijativu" utemeljila "Stožer za obranu Rive", te pozvala građane da fizički spriječe okupljanje na Split Prideu, organizatori povorke pozvali su u priopćenju DORH i policiju da spriječe izvršenje tog kaznenog djela. U svjetlu nasilja od prošle godine i činjenice da se radi o pokušaju sprečavanja mirnog javnog okupljanja čija je svrha zagovaranje zaštite ljudskih prava, to je više nego sramotno i predstavlja kazneno djelo, ocjenjuju predstavnici udruga Kontra, Iskorak i Domine te traže od Državnog odvjetništva pokretanje kaznenog postupka.

Drže da je riječ o kaznenom djelu povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, te kaznenom djelu poticanja na počinjenje kaznenog djela, a koja predstavljaju zločin iz mržnje prema LGBT osobama. Od državnih tijela očekuju da sada djeluju kako bi se spriječilo počinjenje zločina iz mržnje. Navedena grupa građana, ističu, već duže vrijeme širi neistinite informacije i obmane i koristeći se čak slikama žrtve jednog strašnog zločina stvara negativnu atmosferu u Splitu, kojom se potiče na diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama.

Protivnici održavanja gay parade na splitskoj Rivi objavili su proglas u kojem su izvijestili da su utemelji Građanski stožer za obranu Rive te najavili da će pozvati građane da na dan parade 9. lipnja nenasilnim metodama izraze svoje neslaganje s njezinim održavanjem na Rivi tako što će sjesti na nju.

"Nećete na Rivu! Sjest ćemo na Rivu i svojim tijelima braniti naš grad i zakone Republike Hrvatske", navodi se u proglasu što ga je potpisao Goran Sladoljev. Proglasom se također najavljuje da će stožer "ovisno o razvoju događaja" pozvati sve građane da im se pridruže, neovisno o tomu kojoj stranci pripadaju. "Pozvat ćemo sve hrvatske narodnjake i vjernike, katolike, muslimane i pravoslavce. Pozvat ćemo mlade i stare, žene i muškarce, zaposlene i nezaposlene. Obranimo svoje dostojanstvo i slobodu svoga grada", stoji u proglasu.

Također se zamjera ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću što "krši odluku gradske vlasti, po kojoj je Split Pride predviđen na Prokurativama, a ne na Rivi".

03.06.2012. 09:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh