« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
IPAK ČEKA PRESUDU

Ništa od Čačićevog izuzeća pred mađarskim sudom

Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu

Fotografija vijesti
Više o

Mađarska

,

Radimir Čačić

,

Čačić nesreća

Unatoč špekulacijama dijela medija kako bi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Vladimir Čačić mogao biti izuzet od kaznene odgovornosti za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj 2010. godine, mađarsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas kako to ipak neće biti slučaj, prenosi Hina.

Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesreće bio predsjednik Hrvatske narodne stranke, a u prosincu 2011. je izabran za prvog potpredsjednika vlade, biti zaštićen imunitetom.

Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.

Jednako tako na Čačića se ne može primijeniti niti Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom jer se ona odnosi samo na šefove država i članove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo.

Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanisza - Budimpešta svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Na odgođenom ročištu u travnju očekivao se dovršetak postupka pa čak i izricanje presude pošto su se na zadnjoj raspravi 25. siječnja u sudnici kapošvarskog Županijskog suda suočila dvojica prometnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme prometne nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti.

U svojoj obrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

03.06.2012. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh