« Ostali sportovi
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
FANTASTIČNO

Spektakularnom ceremonijom otvaranja počele Olimpijske igre

Danny Boyle je napravio pravi rokerski spektakl koji je ostavio gledatelje bez daha

Otvaranje je bilo pravi spektakl
Otvaranje je bilo pravi spektakl (Screenshot YouTube)
Više o

Olimpijske igre

,

Olimpijada

,

OI London

,

London 2012

,

ceremonija otvaranja

"Proslavljajući 30. olimpijadu modernog doba, proglašavam Igre u Londonu otvorenima", bile su riječi britanske kraljice Elizabete II. kojima su službeno otvorene Olimpijske igre u Londonu 20 minuta poslije ponoći u noći s petka na subotu po srednjoeuropskom vremenu.

30. olimpijske igre modernog doba otvorene su spektaklom povijesnih događaja, glazbe, pjesme i plesa na kojem je kroz 90-minutnu priču prodefiliralo više od 15.000 izvođača.

Ceremonija otvaranja bila je podijeljena na nekoliko priča koje su prikazivale povijest Velike Britanije, tamošnje običaje i kulturu. Sve je počelo scenom britanskog sela i seljaka koji u teškim uvjetima pokušavaju osigurati egzistenciju, a uslijedilo je razdoblje industrijske revolucije i velikih svjetskih ratova, nakon kojih su se održala prva dva nadmetanja na Olimpijskim igrama u Londonu, 1908. i 1948. godine. Kovači su iskovali pet olimpijskih krugova koji su se spojili u svima poznat znak i krenuo je spektakularni vatromet na jednom od najpoznatijih mostova na svijetu, Tower Bridgeu.

Najslavnija osoba na Otoku, kraljica Elizabeta II., na mjesto održavanja ceremonije stigla je nakon spektakularne scene s Danielom Craigom, glumcem koji utjelovljuje slavnog tajnog agenta Jamesa Bonda, a spuštanje na stadion bilo je upravo u bondovskom stilu - padobranom.

Pred 80.000 posjetitelja Olimpijskog stadiona začula se potom himna ujedinjenog kraljevstva God Save The Queen u izvedbi djece s poteškoćama sa sluhom. Oskarovac Danny Boyle, režiser cijele ceremonije, gledateljstvo širom svijeta podsjetio je i na još jednu jaku kariku britanskog stvaralaštva - književnost, posebice slavnu spisateljicu J.K. Rowling. Djecu, koja su se pripremala na počinak, napali su negativci koje je svojom čarolijom otjerao lik Mary Poppins.

Britanski kraljevski orkestar izveo je sljedeću točku ceremonije vrijedne 30 milijuna funti, a pridružio mu se slavni Rowan Atkinson u ulozi Mr. Beana. Odglumivši scenu iz filma "Vatrene kočije", ovaj je komičar nasmijao sve skečem sviranja klavira. Zabavu za sve generacije začinili su tinejdžeri. Plešući na hitove od 1960-ih do 1990-ih godina i suvremenih hitova, ispričali su priču najnovijih načina komunikacije i zabave ma čijem se završetku pojavio izumitelj interneta, Tim Berners-Lee.

Poslije izvedbe pjesme Abide With Me škotske pjevačice Emeli Sandé krenuo je poznati mimohod nacija. 205 zemalja sudionica s više od 10.000 sportaša predstavilo je svoju olimpijsku delegaciju, prva je bila domovina Olimpijskih igara, Grčka, a kao 49. izašla je Hrvatska.

Rukometaš Venio Losert nosio je hrvatsku zastavu koju je s tribina pozdravio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a otvaranju je prisustvovalo preko 100 svjetskih državnika. Nakon ulaska domaćina Igara XXX. olimpijade, sportaša Velike Britanije, nastupio je veliki vatromet.

Uslijedio je službeni dio otvorenja Olimpijskih igara. Predsjednik Organizacijskog odbora i četverostruki osvajač zlatne olimpijske medalje Sebastian Coe istaknuo je da nikad nije bio tako ponosan što je Britanac te je zahvalio svima koji su omogućili da London ugosti najveći sportski događaj na Zemlji. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge podsjetio je da glavni britanski grad po rekordni treći put organizira Igre i čestitao je svima na obavljenom poslu. Istaknuo je što će londonske igre biti prve u povijesti na kojima će sve zemlje svijeta imati ženu kao predstavnicu.

Britanska kraljica Elizabeta II. proglasila je Igre otvorenima, olimpijski barjak uzdignut je na jarbol navrh brijega gdje su se nalazili sve zastave zemalja sudionica. Nositelje zastave ispratio je veličanstveni boksač Muhamed Ali, a odsvirana je i tradicionalna himna Olimpijskih igara. Olimpijska baklja stigla je na Olimpijski stadion gliserom kojim je upravljao David Beckham. Sir Steve Redgrave, peterostruki osvajač zlatnih olimpijskih medalja u veslanju, unio je baklju u stadion.

Poslije 12.800 prijeđenih milja sedmero izabranih mladih britanskih sportaša donijelo je baklju do mjesta paljenja plamena. Upalili su pravu lepezu baklji koju je činilo više od 200 malih baklji, simbolizirajući svaku od zemalja sudionica. One su se potom uzdigle i formirale veličanstven plamen. Za kraj su organizatori priredili završni vatromet i izvedbu megahita Hey Jude bivšeg člana Beatlesa Paula McCartneyja.

Izvor: hrsport.net

28.07.2012. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh