« Ostali sportovi
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OI 2012

Olimpijada u Londonu, najveća sigurnosna operacija

Britanska metropola je već po treći put domaćin Olimpijskim igrama, a i ovaj put će London okupiti sportaše iz cijelog svijeta.

Danas počinju Olimpijske igre u Londonu
Danas počinju Olimpijske igre u Londonu (Arhiva)
Više o

Olimpijske igre

,

OI 2012.

,

OI London

,

sigurnosne mjere

Domaćini su postavili visoke standarde. Ljetnje olimpijske igre u Londonu koje će se održati od 27. srpnja do 12. kolovoza, trebale bi postati "najupečatljiviji spektakl u povijesti olimpijskih igra", najavio je gradonačelnik Londona Boris Johnson. Gradonačelnik smije biti ponosan, jer Olimpijske igre se u Londonu održavaju po treći put.

Prve su održane 1908. a druge 1948. "Možemo se radovati jednoj izuzetnoj manifestaciji", rekao je Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta. Na igrama će kako se očekuje, sudjelovati oko 10.000 sportaša iz 204 zemlje. Šef organizacijskog komiteta, lord Sebastian Coe jedva da može dočekati početak Olimpijade Londonu, koja bi prema njegovim riječima trebala postaviti nove standarde i pobrinuti se za uzavrelu atmosferu.

Povjesno i moderno

Koncept igara fokusiran je na Olimpijski park u već dugo siromašnoj istočnžbžoj gradskoj četvrti Stratfordu. Upečatljiv je prije svega Olimpijski stadion koji može primiti 80 tisuća gledatelja. Njegova izgradnja trajala je tri godine. Kao kulisa će poslužiti i povijesna mjesta poput Wimbledonove "svete trave", stadiona Wembley ili Hyde parka.

Oštre mjere sigurnosti

Nogometne utakmice isto kao i natjecanja u jedrenju, veslanju, vožnji kanuom, vožnji mountainbikom će se održati izvan metropole koja broji osam milijuna stanovnika. Natjecatelji u jedrenju će tako prokrstariti engleskom južnom obalom. Velika Britanija je za izgradnju sportskih objekata i infrastrukture uložila oko 9,3 milijardi funti. Kritičari međutim smatraju da će Olimpijske igre koštati mnogo više i polaze od toga da će porezni obveznici morati platiti čak više od jedanaest milijardi funti.

Organizatori Olimpijskih igara se pribojavaju terorističkih napada. Duboko je još urezan šok od terorističkog napada 7. srpnja 2005. To je bilo samo dan nakon što je Londonu dodijeljena organizacija igara. U londonskoj podzemnoj željeznici i autobusima, teroristi su ubili 52 osobe. Zato će ovaj grad tijekom Olimpijskih igara biti pretvoren u jednu vrstu utvrde.

Usprkos ranijim demantiranjima na krovovima većih zgrada i u gradskim četvrtima su instalirane rakete koje bi trebale spriječiti moguće napade. Pored toga će jedan ratni brod biti stacioniran na rijeci Temzi, a borbeni zrakoplovi spremno čekaju u zračnoj luci. Tajne službe Scotland Yarda koordiniraju trupe koje broje 45 tisuća vojnika, policajaca i privatnih osoba. Premijer David Cameron govori o "najvećoj sigurnosnoj operaciji na britanskom kopnu u vremenima mira."

Olimpijska atmosfera se u Londonu još uvijek toliko ne osjeća. "Živimo u Europi u kojoj su u proteklim godinama vladala teška vremena. To malo umanjuje uzbuđenje", rekao je Jonathan Edwards, koji je na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneju osvojio zlatnu medalju i koji je predstavnik lokalnog olimpijskog komiteta. "Kada igre počnu, to će se na fantastičan način promijeniti", kaže Edwards.

Skeptici se pribojavaju da bi tijekom igara moglo doći do prometnog kolapsa obzirom da se očekuje dolazak oko 500.000 gostiju. Podzemna željeznica koja je za 7,8 milijardi eura modernizirana povodom obilježavanja 60. godina otkako je tron stigla današnja britanska kraljica Elizabetha II, još tom prilikom nije mogla izdražiti nastrtaj masa. Pored toga, kapacitet ulica smanjuje i 90 kilometara duga takozvana "olimpijska linija" kojom će se kretati sportaši i poznate ličnosti. Kako bi izbjegli prometni kaos, mnogi Londočani će najvjerojatnije tijekom Olimpijskih igara napustiti glavni grad jer ionako nisu uspjeli dobiti ulaznice za sportska natjecanja.

Piše: Arnulf Boettcher / Belma Fazlagić-Šestić / DW
27.07.2012. 18:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh