Špek i kobase loši su za srce
Loše vijesti za ljubitelje mesnih prerađevina - redovna konzumacija prilično povećava rizik za zatajenje srca
Mesne prerađevina omiljena su hrana u Hrvatskoj, a špek, kobase, pršuti i slično nalaze se gotovo na svakom stolu. No, znanstvenici kažu da to nije dobro za nas ...
Istraživači sa sveučilišta u Varšavi i instituta Karolinska u Stockholmu su u razdoblju od gotovo 12 godina pratili prehranu i zdravlje 37035 muškaraca srednje životne dobi.
Nakon što su u obzir uzeli i ostale poznate faktore rizika, znanstvenici su izračunali kako su ispitanici koji su u prosjeku jeli najviše mesnih prerađevina imali 28% veći rizik za zatajenje srca.
Uz to, ta je skupina sudionika istraživanja imala prosječno dvostruko veći rizik za smrt zbog zatajenja srca.
Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju pretjeranim unosom soli kod ljubitelja mesnih prerađevina. Uz sol i dimljenje, mesnim prerađevinama se često dodaju i drugi kemijski spojevi koji mogu negativno utjecati na zdravlje srca.
Novi komentar