Specijaliteti iz Vijetnama
SLIKE - Vijetnamsku kuhinju najbolje ćete okusiti ako izbjegavate restorane koji su prepuni turista i jedete na ulici
Tipičan okus vijetnamskoj kuhinji daju sastojci i začini poput mladog luka, limunova soka, limunove trave, korijandera, češnjaka, đumbira, ribljeg temeljca i čilija. No, svaki grad zapravo ima vlastite specijalitete. Najbolja ponuda ulične hrane je u Hanoiu, a vijetnamsku kuhinju najbolje ćete upoznati upravo na ulicama.
Pet specijaliteta iz Vijetnama
PHO
Može se nabaviti na gotovo svakom koraku i u svako doba dana. Radi se o laganoj juhi s rezancima, limunom i čilijem u kojoj se nalaze komadići piletine ili govedine. Pho se izgovara "fur", a tradicionalno se jede sa slatkim kruhom.
BUN CHA
Bun cha je prema nekima najbolja hrana koja se može pronaći na svjetskim ulicama. Dolazi iz Hanoia i poslužuje se za vrijeme ručka, a posebno je popularna po ljeti. Priprema se od toplog i slatkog ribljeg umaka, svježih rezanaca, mirisnih začina, pljeskavica od svinjetine i vijetnamske pancete.
CHA CA LA VONG
Pržena riječna riba, ljepljivi rezanci, prženi kikiriki, riblji umak, luk i kopar glavni su sastojci ovog laganog a zasitnog obroka koji je tipičan za sjever Vijetnama. Najbolji je u Cha Ca ulici u Hanoiu. Na jugu zemlje postoji istoimeni riblji kolač.
BANH XEO
Specijalitet koji je nastao u Ho Chi Minh Cityju. Radi se o slanoj palačinki punjenoj škampima, klicama i svinjetinom. Poslužuje se s pikantnim ribljim umakom i senfom.
COM TAM SUON
Jede se za doručak i večeru, a sastoji se od "slomljene riže" i svinjetine s roštilja. Riža (com tam) se priprema na pari, dok se slatka svinjetina (suon nuong) priprema na ulici. Poslužuje se sa svježim rajčicama, krastavcima, ponekad jajem i, naravno, ribljim umakom.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar