« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina
GASTRO VODIČ

Specijaliteti iz Vijetnama

SLIKE - Vijetnamsku kuhinju najbolje ćete okusiti ako izbjegavate restorane koji su prepuni turista i jedete na ulici

BANH XEO
BANH XEO (MWN)
Više o

Vijetnam

,

specijaliteti Vijetnam

,

azijska kuhinja

,

gastro vodič

Tipičan okus vijetnamskoj kuhinji daju sastojci i začini poput mladog luka, limunova soka, limunove trave, korijandera, češnjaka, đumbira, ribljeg temeljca i čilija. No, svaki grad zapravo ima vlastite specijalitete. Najbolja ponuda ulične hrane je u Hanoiu, a vijetnamsku kuhinju najbolje ćete upoznati upravo na ulicama.

Pet specijaliteta iz Vijetnama

PHO
Može se nabaviti na gotovo svakom koraku i u svako doba dana. Radi se o laganoj juhi s rezancima, limunom i čilijem u kojoj se nalaze komadići piletine ili govedine. Pho se izgovara "fur", a tradicionalno se jede sa slatkim kruhom.

BUN CHA
Bun cha je prema nekima najbolja hrana koja se može pronaći na svjetskim ulicama. Dolazi iz Hanoia i poslužuje se za vrijeme ručka, a posebno je popularna po ljeti. Priprema se od toplog i slatkog ribljeg umaka, svježih rezanaca, mirisnih začina, pljeskavica od svinjetine i vijetnamske pancete.

CHA CA LA VONG
Pržena riječna riba, ljepljivi rezanci, prženi kikiriki, riblji umak, luk i kopar glavni su sastojci ovog laganog a zasitnog obroka koji je tipičan za sjever Vijetnama. Najbolji je u Cha Ca ulici u Hanoiu. Na jugu zemlje postoji istoimeni riblji kolač.

BANH XEO
Specijalitet koji je nastao u Ho Chi Minh Cityju. Radi se o slanoj palačinki punjenoj škampima, klicama i svinjetinom. Poslužuje se s pikantnim ribljim umakom i senfom.

COM TAM SUON
Jede se za doručak i večeru, a sastoji se od "slomljene riže" i svinjetine s roštilja. Riža (com tam) se priprema na pari, dok se slatka svinjetina (suon nuong) priprema na ulici. Poslužuje se sa svježim rajčicama, krastavcima, ponekad jajem i, naravno, ribljim umakom.

Piše: Nick Ross, The Word Ho Chi Minh City
07.05.2011. 18:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski-Magazin
    08.05.2011. 01:31
    samo da nisu miševi psi i to
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh