« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
PARTNERSKI ČLANAK

Spavaća soba prema feng shuiju

Mjesto na kojem možete nesmetano sanjati, spavati do mile volje i krasno se opustiti na kraju dana. Tko od nas ne bi sanjao takvu spavaću sobu?

Stvorite si oazu sna
Stvorite si oazu sna (Unsplah.com)
Više o

Feng shui

,

spavaća soba

Pravilno namještena spavaća soba najbolji je put do zdravog i izdašnog sna. 

Feng shui radi sa sveprisutnim Chi-jem ili energijom i uči nas kako s njim raditi u okružju u kojem živimo. 

Gdje smjestiti krevet prema feng shuiju 

Alfa i omega feng shuija su sile yin i yang - simbol ravnoteže. A kako postaviti namještaj za spavaću sobu prema ovom učenju? Važan je ravnomjeran omjer boja, uzoraka i broja komada namještaja. Temeljem skladne spavaće sobe je, međutim, pravilno postavljen krevet s kvalitetnim madracem. Najbolje bi bilo smjestiti ga čelom do zida, dalje od vrata i da je dostupan s obje strane. 

Savjet: Spavaća soba trebala bi biti isključivo mjesto za spavanje i odmor. Ako to nije moguće, pokušajte barem vizualno odvojiti radno mjesto. 

Sklad i ravnoteža su temelj 

Umjetnost feng shuija ne odnosi se samo na postavljanje namještaja, već prije svega na pravi protok tog čarobnog Chi-ja. U sobi ne bi trebalo biti potrganih stvari, niti previše namještaja, oboje bi ometalo protok energije. Prema drevnom učenju, san indirektno remete i police smještene iznad čela kreveta, pa čak i police s knjigama. Posebnu važnost pridaje feng shuiju zrcalima. Idealno bi bilo da uopće ne budu u sobi, a kad su već tamo, trebali bi biti barem postavljeni tako da se krevet u njima ne odražava.

Ograničite modernu tehnologiju

Nema sumnje da elektronički uređaji u spavaćoj sobi odvlače pažnju. Stručnjaci za spavanje i za feng shui slažu se u tome,  da plavo svjetlo snažno utječe na kvalitetu sna, a u ekstremnim slučajevima dovodi i do nesanice. Stoga TV gledajte isključivo u dnevnoj sobi, računala pak uvijek isključite prije spavanja, a mobitele odložite što dalje od kreveta.

Napravite reda ispod kreveta

Imate li kutije za odlaganje ispod kreveta? U tom slučaju dobro pogledajte što imate u njima spremljeno. Prema feng shuiju, sve stvari ispod kreveta utječu na nas tijekom spavanja. Primjerice, putne torbe nas podsvjesno drže stalno na putu, a cipele pak u pokretu. Ako je moguće, premjestite te stvari u drugu sobu, prema feng shuiju, ispod kreveta trebaju biti predmeti povezani sa spavanjem, poput ljetnih popluna, deka ili plahti.

Materijali i boje za spavaću sobu prema feng shuiju

Prigušene boje i prirodni materijali - to su osnovna pravila za opremanje spavaće sobe prema feng shuiju. Idealni su krevet od masivnog drveta i posteljina od tkanina poput lana ili pamuka. Inspiraciju za boje potražite u prirodi. Skladnim dojmom djeluju zemljane i neutralne boje - nijanse sive, smeđe, bež ili plave i tamnozelene.

23.06.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh