Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2021. 13:01:00
PARTNERSKI ČLANAK

Spavaća soba prema feng shuiju

Mjesto na kojem možete nesmetano sanjati, spavati do mile volje i krasno se opustiti na kraju dana. Tko od nas ne bi sanjao takvu spavaću sobu?

Stvorite si oazu sna
Stvorite si oazu sna (Unsplah.com)

Pravilno namještena spavaća soba najbolji je put do zdravog i izdašnog sna. 

Feng shui radi sa sveprisutnim Chi-jem ili energijom i uči nas kako s njim raditi u okružju u kojem živimo. 

Gdje smjestiti krevet prema feng shuiju 

Alfa i omega feng shuija su sile yin i yang - simbol ravnoteže. A kako postaviti namještaj za spavaću sobu prema ovom učenju? Važan je ravnomjeran omjer boja, uzoraka i broja komada namještaja. Temeljem skladne spavaće sobe je, međutim, pravilno postavljen krevet s kvalitetnim madracem. Najbolje bi bilo smjestiti ga čelom do zida, dalje od vrata i da je dostupan s obje strane. 

Savjet: Spavaća soba trebala bi biti isključivo mjesto za spavanje i odmor. Ako to nije moguće, pokušajte barem vizualno odvojiti radno mjesto. 

Sklad i ravnoteža su temelj 

Umjetnost feng shuija ne odnosi se samo na postavljanje namještaja, već prije svega na pravi protok tog čarobnog Chi-ja. U sobi ne bi trebalo biti potrganih stvari, niti previše namještaja, oboje bi ometalo protok energije. Prema drevnom učenju, san indirektno remete i police smještene iznad čela kreveta, pa čak i police s knjigama. Posebnu važnost pridaje feng shuiju zrcalima. Idealno bi bilo da uopće ne budu u sobi, a kad su već tamo, trebali bi biti barem postavljeni tako da se krevet u njima ne odražava.

Ograničite modernu tehnologiju

Nema sumnje da elektronički uređaji u spavaćoj sobi odvlače pažnju. Stručnjaci za spavanje i za feng shui slažu se u tome,  da plavo svjetlo snažno utječe na kvalitetu sna, a u ekstremnim slučajevima dovodi i do nesanice. Stoga TV gledajte isključivo u dnevnoj sobi, računala pak uvijek isključite prije spavanja, a mobitele odložite što dalje od kreveta.

Napravite reda ispod kreveta

Imate li kutije za odlaganje ispod kreveta? U tom slučaju dobro pogledajte što imate u njima spremljeno. Prema feng shuiju, sve stvari ispod kreveta utječu na nas tijekom spavanja. Primjerice, putne torbe nas podsvjesno drže stalno na putu, a cipele pak u pokretu. Ako je moguće, premjestite te stvari u drugu sobu, prema feng shuiju, ispod kreveta trebaju biti predmeti povezani sa spavanjem, poput ljetnih popluna, deka ili plahti.

Materijali i boje za spavaću sobu prema feng shuiju

Prigušene boje i prirodni materijali - to su osnovna pravila za opremanje spavaće sobe prema feng shuiju. Idealni su krevet od masivnog drveta i posteljina od tkanina poput lana ili pamuka. Inspiraciju za boje potražite u prirodi. Skladnim dojmom djeluju zemljane i neutralne boje - nijanse sive, smeđe, bež ili plave i tamnozelene.

23.06.2021. 13:01:00
http://metro-portal.hr/spavaca-soba-prema-feng-shuiju/132762/