« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

Spasite se depresije nakon povratka s godišnjeg

Depresija kao posljedica posla svakome se može dogoditi i obično je dio dugoročnog procesa koji svakako treba prekinuti godišnjim odmorom

Posao ostavite kod kuće, ne nosite ga na plažu
Posao ostavite kod kuće, ne nosite ga na plažu (Arhiva)
Više o

depresija

,

godišnji odmor

,

povratak s godišnjeg

Povratak na posao nakon godišnjeg odmora mnoge od nas 'ubija u pojam'. Budilica zvoni puno prije nego što su um i tijelo spremni suočiti se s radnim danom, a odlazak do posla najčešće je prava muka. Objašnjenje da je riječ samo o umoru, jednostavno više ne stoji. 

Depresija kao posljedica posla svakome se može dogoditi i obično je dio dugoročnog procesa. 'Svatko se s vremena na vrijeme prije odlaska na posao može se osjećati umorno, no kad to prijeđe u iscrpljenost i postane trajno stanje - vrijeme je za uzbunu', kaže psihologinja Julia Scharnhorst te dodaje da takve osobe najčešće ne spavaju kvalitetno i postupno počinju praviti pogreške na poslu.

Vrlo često riječ je o iznimno osjetljivim osobama i osobama koje brzo odustaju kada se treba suočiti s poteškoćama. Što se prije prepoznaju znaci upozorenja i poduzmu odgovarajući potezi, bolji su izgledi da se stane na kraj začaranom krugu, kaže psihologinja Scharnhorst.

Ona i njezini kolege preporučuju kraće stanke  tijekom posla da bi se ublažila napetost te bavljenje hobijem koji ni na koji način nije povezan s poslom. Primjerice, osobe koje rade u uredima trebale bi potražiti neku aktivnost u prirodi. 'Svaku večer zaspati pred televizorom nije pravi odgovor na problem', upozorava Scharnhorst, uz objašnjenje da u tom slučaju 'mozak i dalje ostaje aktivan i ne 'isključuje' se na ispravan način.' Ne treba zaboraviti da uzrok stresa ne mora nužno biti posao. Uzrok depresije na poslu često je nešto što se događa izvan našega radnog vremena i nije povezano s poslom.

Da biste poboljšali kvalitetu življenja izvan posla, treba poduzeti manje, ali i pozitivne korake u važnim područjima života. U naviku bi vam trebali prijeći godišnji liječnički pregled, izleti s obitelji, rekreacija, stvaranje bliskog i čvrstog kruga prijatelja i rodbine, odnosno stvaranje okruženja koje ublažava stres i stvara zadovoljstvo. Kada se ustanovi depresija povezana s poslom, pacijent bi trebao potražiti pomoć psihoterapeuta ili sličnog stručnjaka, da bi se uspostavila zdravija ravnoteža između posla i odmora.

09.08.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh