« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci

Spasioci u 300 akcija sačuvali 800 života

U deset mjeseci spašena su i 184 plovila čime je spriječena velika materijalna šteta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

traganje i spašavanje na moru

,

spasioci more

,

spašavanje ronioca

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci i ostalih sedam podsredišnjica, zbog raznih su pomorskih nesreća i nezgoda od 1. siječnja do 15. listopada imale 312 intervencija, uglavnom akcija traganja i spašavanja te manji broj asistencija.

U odnosu na isto razdoblje lani broj intervencija je povećan za 20 posto, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

U akcijama je ukupno spašeno 812 osoba što je za 40 posto više nego prošle godine.

Među ostalim, 55 akcija poduzeto je zbog nasukanja, 81 zbog nesposobnosti plovila za plovidbu (kvar motora, kormila, nestanak goriva.) te 38 akcija radi medicinskog prijevoza, intervencije i savjeta.

Zbog spašavanja ronioca bile su 23 akcije, zbog kupača 16, 7 zbog potonuća te 8 zbog požara. BIlo je sedam akcija spašavanja čovjeka iz mora i 11 spašavanja daskaša.

U akcijama je zabilježeno i 25 smrtno stradalih osoba, a 4 osobe se vode kao nestale. Ozlijeđeno je ukupno 40 osoba.

Među smrtno stradalima najviše je ronioca -13, od čega je šest smrtno stradalih koji su ronili na boce, a sedam koji su ronili na dah. Također od početka godine smrtno su stradala tri kupača, sedam osoba pronađeno je mrtvo u moru, a dvije su smrtno stradale osobe prilikom različitih medicinskih intervencija (MEDICO).

Od početka godine također je spašeno 184 plovila, što predstavlja veliku materijalnu vrijednost, navodi u izvješću Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 10:56:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh