« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KINA

Spasioci još uvijek pokušavaju doći do 153 zarobljena rudara

Prošle je godine u kineskim rudnicima život izgubilo 2,630 ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

rudnik

,

rudari

Spasioci pokušavaju doprijeti do 153 rudara i dalje zarobljenih u poplavljenom rudniku ugljena u sjevernoj kineskoj provinciji Shanxi, 24 sata nakon što je u njihov rov prodrijela voda, javljaju u ponedjeljak agencije.

Služba spašavanja je nakon poplave rudnika u nedjelju izvukla 108 od 261 rudara, podsjeća kineska Državna uprava za sigurnost na radu. Službeni izvori prvo su izvijestili da je u rudniku ostalo 153 zarobljena rudara, kasnije su brojku revidirali na 123, a u ponedjeljak su ponovo objavili da je u rudniku ipak ostalo 153 rudara.

Većina zarobljenih radnika u rudniku su sezonski radnici iz četiriju provincija koji su radili na izgradnji golemog rudnika u vlasništvu države. Taj bi rudnik trebao godišnje proizvoditi šest milijuna tona ugljena, objavili su državni mediji.

Operaciju spašavanja nadgleda zamjenik premijera Zhang Dejiang koji je i nudjelju navečer stigao na mjesto nesreće. Shanxi je glavno područje za proizvodnju ugljena u Kini i u tamošnjim rudnicima često dolazi do nesreća. Prošle je godine u kineskim rudnicima živote izgubilo 2.630 ljudi. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 12:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh