« Ekosfera
objavljeno prije 12 dana i 23 sata
APET

Spasimo žabe iz jezera Titicaca

Više znanstvenih institucija ujedinit će snage kako bi se zaštitila vodena žaba iz jezera Titicaca koja je na putu nestanka, objavio je bolivijski Prirodoslovni muzej

U opasnosti su!
U opasnosti su! (Arhiva)
Više o

vodene žabe

,

Titicaca

U okviru koordiniranog napora, formirana je međunarodna ekipa kako bi se zaštitila i bolje upoznala  golema žaba iz jezera Titicaca i kako bi joj se osigurala dugoročna budućnost, objavio je muzej u priopćenju.

Prirodoslovni muzej iz Bolivije, Sveučilište Cayetano Heredia (Peru), Zoološki vrt iz Denvera, nevladina organizacija NaturalWay iz Perua i Zoološki muzej i Papinsko katoličko sveučilište iz Ekvadora udružili su snage, uz potporu Svjetskog fonda za okoliš UN-a.

Najveće vodene žabe na svijetu, težine do jednog kilograma, imaju ogromne nabore kože, zbog čega izgledaju pomalo zgužvano, te su zbog toga dobile šaljivo ime Titicaca skrotum žabe.

Njihova koža povećava svoju površinu i zbog te osobine mogu apsorbirati više kisika iz okoliša.

Nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta. Tražene su zbog svojih navodnih afrodizijačkih svojstava, a uz to pate zbog onečišćenja jezera Titicaca, koje se nalazi na visini od 3.800 metara iznad mora, na granici Bolivije i Perua.

28.07.2020. 13:41:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.07.2020. 18:21
    ugrozena vrsta nadam se da ce je spasiti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh