« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Sparina i kako je preživjeti

Simptomi niskog krvnog tlaka, poput vrtoglavice, zamagljenog vida, nepravilnog rada srca, povećane žeđi, kratkog daha i nesvjestice mogu se pojaviti po sparinama

Sparina je još gora od vrućne
Sparina je još gora od vrućne (Arhiva)
Više o

visok tlak

,

sparina

,

nizak tlak

S povećanjem vlažnosti u zraku, što prepoznajemo kao sparinu, dolazi do proširenja krvnih žila pa se mogu pogoršati simptomi niskog krvnog tlaka, poput vrtoglavice, zamagljenog vida, nepravilnog rada srca, povećane žeđi, kratkog daha i nesvjestice.

S druge strane, visoki tlak često nema izražene simptome i puno je opasniji od niskog jer povećava rizik od srčanih bolesti, infarkta i otkazivanja bubrega, piše 24sata. Preporučuje se jesti manje i češće obroke, kao i češće tuširanje mlakom vodom.

Svakako treba izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati te izbjegavati veće tjelesne napore kad je vani vruće. Pacijenti s dijagnozom visokog tlaka i srčanih bolesti svakako trebaju pratiti svoje stanje i redovito biti pod lijekovima.

Kad je riječ o klima-uređajima i temperaturi prostorije u kojoj ljudi borave tijekom dana, važno je da temperatura ne bude niža više od 7 stupnjeva Celzijevih u odnosu na vanjsku temperaturu.

Top šest savjeta:

1. Dnevnik o vrijednostima tlaka

Ako uzimate terapiju za visoki tlak, bilo bi dobro voditi dnevnik samokontrole krvnog tlaka kako bi liječnik mogao procijeniti stanje i učinak propisane terapije.

2. Vitamin D pomaže, ali sunce ipak treba izbjegavati kad je jako vruće

Vitamin D regulira metabolizam te može pomoći kod visokog kvrnog tlaka i bolesti srca, potvrdilo je nekoliko kliničkih studija. No jako je važno ne uzimati nikakve pripravke bez konzultacija s liječnikom. Jednako tako, izlaganje suncu koje nas opskrbljuje ovim važnim vitaminom treba ograničiti na jutarnje sate i kasnije popodne.

3. Automobil treba prvo rashladiti

Nikako nemojte odmah iz klimatiziranog prostora sjesti u zagrijani auto, nega ga prije toga rashladite otvarajući sva vrata ili prozore na nekoliko minuta prije nego što uđete, a onda i klimom.

4. Manžeta tlakomjera mora biti adekvatna

Redovito mjerenje krvnog tlaka jednostavna je i efikasna metoda važna za rano detektiranje hipertenzije i sprečavanje komplikacija. Prilikom odabira tlakomjera važno je da je klinički validiran i da veličina manžete bude adekvatna kako bi rezultati mjerenja bili pravilni.

5. Previše aktivnosti može izazvati grčeve

Pri izlasku tijekom vrućeg perioda dobro je postupno se prilagoditi vanjskoj temperaturi i na glavu staviti šešir. Ako dođe do pojave takozvanih toplinskih grčeva, to može biti znak pretjerane aktivnosti na vrućini. Važno je odmah se umiriti i rashladiti te se javiti liječniku ako grčevi potraju dulje od sat vremena.

6. Niskotlakaši mogu soliti, visokotlakaši ne

I za jedne i za druge je preporučljivije da izbjegavaju grickalice jer sadrže previše masti, soli i aditiva. I dok se onima s nižim tlakom čak i preporučuje slanija hrana, visokotlakaši neka ne izbacuju sol u potpunosti, ali neka je što češće zamijene drugim začinima - bosiljkom, origanom, kurkumom ili kajenskim paprom. Treba izbjegavati kofein.

12.07.2016. 15:05:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh