« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
IZBORI

Španjolski konzervativci pobijedili apsolutnom većinom

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, Narodna stranka osvojila je 45 posto mandata

Socijalisti su doživjeli najgori poraz u 30 godina
Više o

izbori

,

Španjolska

,

konzervativci

,

Narodna stranka

Španjolska Narodna stranka Mariana Rajoya osvojila je apsolutnu većinu na nedjeljnim parlamentarnim izborima i ostvarila najveću pobjedu konzervativaca u posljednjih 30 godina, javljaju agencije koje nezapamćen poraz socijalista pripisuju lošoj gospodarskoj politici vlade na odlasku.

Prema službenim rezultatima nakon obrađenih 99,5 posto glasova socijalisti su na izborima, nakon sedam godina vlasti, osvojili 110 parlamentarnih mandata ili 29 posto, a pobjednička Narodna stranka 186 mjesta (45 posto) donjeg parlamentarnog doma s 350 zastupnika.

Riječ je o najboljem rezultatu desnog centra i najgorem rezultatu socijalista od uspostave demokracije u Španjolskoj krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Agencija Reuters ističe da novog premijera Rajoya očekuju drastične mjere kako bi pokušao spriječiti da Španjolska upadne u dublju depresiju koja prijeti cijeloj euro zoni. S pet milijuna nezaposlenih, što je najveća stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, Španjolska se nalazi u drugoj recesiji u poslijednje četiri godine. Ovim izborima postala je peta europska nacija koja je zbacila vlast zbog rastuće krize u euro zoni nakon Grčke, Portugala, Irske i Italije.

Obračajući se pristašama nakon najveće izborne pobjede Rajoy je izjavio da Španjolska neće biti u stanju napraviti čuda kako bi se izvukla iz ozbiljne ekonomske krize, ali da mora povratiti poštovanje u Europi.

"Španjolski se glas ponovno mora poštovati u Bruxellesu i Frankfurtu. Prestat ćemo biti dio problema i postati dio rješenja", kazao je Rajoy, a prenio Reuters.

Zahvaljujući na podršci ustvrdio je kako nije tajna da na vlast dolaze u najosjetljivijim okolnostima u posljednjih 30 godina. Ujedno je najavio da će se o načinima prevladavanja krize odmah konzultirati u svim španjolskim regijama.

Uvjerljiva pobjeda desnog centra bila je očekivana već prema predizbornim anketama, a socijalistički premijer Jose Luis Rodríguez Zapatero i ranije je najavio da se neće kandidirati za treći mandat.

Socijalisti su na vlasti u Španjolskoj bili od 2004., a od 2008. su imali relativnu većinu u Kongresu sa 169 zastupnika prema 154 koliko je imala desnica.

 

 

 

21.11.2011. 08:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh