« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TEŠKA SITUACIJA

Španjolska uvodi nove mjere štednje

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero upozorio je da će njegova vlada usvojiti dodatne nepopularne mjere ukoliko to bude potrebno kako bi se oživjelo gospodarstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jose Luis Rodriguez Zapatero

,

Španjolska

,

mjere štednje

"Znam vrlo dobro da su mjere koje sam usvojio nepopularne. Primijenit ću ih i zadržati", kazao je u intervjuu za list El Pais. "Učinit ću to na račun vlastitih budućih političkih ambicija. I nitko ne treba sumnjati da ću usvojiti i dodatne mjere, budem li to prisiljen učiniti". 

Zapatero je dobio novi mandat 2008. ali njegova je popularnost u padu zbog pada aktivnosti i sloma tržišta nekretnina, te rasta nezaposlenosti na 20 posto i velikog smanjenja potrošnje.

U svibnju je parlament tijesnom većinom od jednog glasa usvojio paket mjera štednje vrijedan 15 milijardi eura, uključujući smanjenje plaća u javnom sektoru, sa ciljem smanjenja proračunskog manjka koji je 2009. iznosio 11,2 posto BDP-a.

Vlada također planira podići starosnu dob za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina, nakon što je već usvojila reformu tržišta rada koja će poslodavcima olakšati otpuštanje radnika i smanjiti pripadajuće troškove. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 13:12:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh