« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
RECENZIJE

Sony Xperia XZ1 Compact - malo čudovište fantastičnih performansi

Sony Xperia XZ1 Compact pokazuje da i u današnjem dobu prijenosnih televizora u džepu možete imati moćan smartphone manjih dimenzija

Sony Xperia XZ1 Compact
Sony Xperia XZ1 Compact (Metro)
Više o

karakteristike

,

recenzija

,

Sony Xperia XZ1 Compact

,

tehničke specifikacije

Sony Xperia XZ1 Compact pokazuje nam da doba ljudi koji imaju malo drugačiji pogled na razvoj smartphona, na sreću, još uvijek nije prošlo... barem za one koji ne pate na veličinu ekrana.

Sony je već pokazao prethodnim Compact modelima da zna i može napraviti ono što drugi proizvođači zaobilaze u širokom luku - telefon manjih dimenzija u odnosu na tržišne trendove, no fantastičnih specifikacija i mogućnosti.

No, da krenemo ispočetka, prvo tehnikalije...

Sony Xperia XZ1 Compact tehničke specifikacije

Dimenzije:129 x 64 x 9,3 mm
Masa:140 grama
Zaslon: 4,6″ IPS LCD, 1280 x 720, 319 ppi, 71% površine
SoC: Qualcomm Snapdragon 835
CPU: 4x Kryo 2,45 GHz, 4x Kryo 1,9 GHz
RAM: 4 GB
Interna memorija: 32 GB
Micro SD: do 256 GB
Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C 3.1
Brzo punjenje: Da
OS: Android 8.0 Oreo
Stražnja kamera: 19MP; 4K video, 960 fps slow-motion video
Prednja kamera: 8 MP; 1080p video
Baterija: 2700 mAh

Izgled

Retro je prva riječ koja pada na pamet (iako su zlobni jezici nekih kolega koristili prilično neuvijeno bezobrazne izraze) - mobitel ima, po sadašnjim "standardima" nimalo fancy 4.6" ekrana s debelim okvirom, a i sam je prilično vizualno nabildan. No, njegovih 9.3 mm debljine samo je milimetar više od, primjerice, Samsunga S8..

Ipak, razlozi okvira oko ekrana postat će vam jasni kad odvrnete glazbu i začujete odličan stereo zvuk. Na desnom bridu su redom gumbi za glasnoću, paljenje (s čitačem otiska prsta) i fotkanje.

Ekran

Sjajan, iako se čini malenim, kad počnete surfati sve će vam biti jasno - kristalno čista slika rezulucije 1280X720 pixela, toplih i prirodnih boja će vas oduševiti, naročito ako odvrnete neki video. Još kad znamo da je ekran Gorilla Glass 5, nema problema s nošenjem ovog mobitela po džepovima - osim što to stvarno možete bez problema, neće vam se ni oštetiti.

Kamere

Poslovično sjajan dio svakog Sony smartphona - prednja s 8MP i 1080p videom dovoljno je kvalitetna svakom fanatiku selfieja, a stražnja s 19MP ima dodatnu snagu u 4K videu i čak 960 fps slow motion videu, pa vi snimajte do mile volje, svi će vam se diviti kako ste to snimili.

Sjajna strana manjeg ekrana je i činjenica da je 2700 mAh baterije i više nego dovoljno čak i najokorjelijim ovisnicima koji non-stop bulje u svoj pametni telefon - nema tog dana koji će biti toliko zahtjevan da ćete ostati bez struje, autonomija se stvarno može nazvati natprosječnom.

Ispod haube

Sve gore navedeno ne bi vrijedilo ništa da se u kućištu ne krije moćni Snapdragon 835, najbolji procesor koji Qualcomm trenutno nudi, tako da ni naizgled malih 4GB RAM-a nimalo ne smeta - sve moguće aplikacije vrte se bez ikakvog problema, lako i glatko. Da, i igrice isto, čak i one najzahtjevnije pjevaju... Uz Android 8.0 Oreo, vi ste s ovim mobitelom spremni za sve.

Zaključak

OK, cijena oko/preko 4 tisuće kuna na prvi pogled zvuči ne baš privlačno, pogotovo ako gledate silver model u svojoj ruci, no svejedno je ovo malo moćno čudovište telefon koji vrijedi svake lipe - jer karakteristike su takve da ga mirno možete nositi u džepu godinama.

23.01.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh