« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
STRINGER UMIRUJE JAVNOST

Sony se ispričao, ali nije dao rok popravka mreže

"Zasad ništa ne potvrđuje strahovanja da su ukradeni podaci bankovnih kartica zlorabljeni", rekao je prvi čovjek Sonyja

Sony
Sony (Deviantart)
Više o

Sony

,

hakeri

,

Howard Stringer

,

PlayStation Network

Prvi čovjek Sonyja Howard Stringer ispričao se u petak korisnicima mreže PlayStation Network za nevolje koje su toj vodećoj japanskoj tvrtki prouzročili hakeri krađom podataka više od 100 milijuna korisnika, ali nije objavio kada će mreža ponovo biti funkcionalna, javljaju agencije, prenosi Hina.

Stringer se obratio javnosti suočen s valom kritika zbog načina na koji je tvrtka odgovorila na dva hakerska napada, 19. travnja i 2. svibnja.

"Znam da neki misle kako smo trebali korisnike obavijestiti ranije nego što smo to učinili. To je ispravno razmišljanje", napisao je Strigner na blogu US PlayStation. No forenzička analiza složen je i dugotrajan proces, a hakeri vješto skrivaju tragove, napisao je izvršni direktor Sonyja te istaknuo da najbolji tehnički stručnjaci sudjeluju u istrazi. "Zasad ništa ne potvrđuje strahovanja da su ukradeni podaci bankovnih kartica zlorabljeni", nastojao je Stringer umiriti korisnike.

Sony će vratiti mrežu u funkciju "idućih dana", napisao je Stringer, ali nije naveo točan datum te su komentatori nagađali da bi ti dani mogli znači i iduće tjedne. Stringer je objavio da je tvrtka uspostavila policu osiguranja za korisnike mreže PlayStation i glazbeni portal Qriocity od milijun dolara za svakog pojedinačnog američkog korisnika. "Objave za druge regije slijedit će", napisao je Stringer. Agencija AFP piše kako je nejasno hoće li polica osiguranja pokrivati i Sonyjev program Sony Online Entertainment (SOE). Agencija Reuters piše da su Sonyjeve dionice pale za 3 posto, te ukupno 7 posto od prve hakerske provale.

Sony je vodeća japanska tvrtka elektroničkih uređaja, a njegov proizvod PlayStation Network jedan je od najvažnijih koji mu, prema procjenama struke, donosi godišnji prihod od oko 500 milijuna dolara. Izvješće o godišnjoj dobiti Sony bi trebao objaviti 26. svibnja i tada bi se mogao doznati konačan iznos štete koju su hakeri nanijeli tvrtki.

06.05.2011. 15:17:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh