« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
NOVOSTI

Sony postaje gotovo vlasnik EMI Music Publishing glazbenog diva

Sony Corporation je nedavno sklopio sporazum s EMI Music Publishingom, kojim postaje gotovo vlasnik izdavačkog glazbenog diva.

Sony se širi
Sony se širi (Arhiva)
Više o

Sony Music Entertainment

,

EMI

Prvi veliki korak Kenichiro Yoshida, nedavno imenovanog Sony Corporation izvršnog direktora, je potpisivanje sporazuma s EMI Music Publishingom, izdavačkom kućom koja posjeduje autorska prava na više od 2 milijuna pjesama mnogobrojnih klasičnih i suvremenih izvođača. Ovime je pokazao namjere korporacije da se dijelom odmaknu od proizvodnje potrošačke elektronike iako prodaja bilježi dobre rezultate. Osobito prodaja PlayStation uređaja. Jedini kamen smutnje u poslovanju s hardverom su im pametni telefoni.

Sporazum između Sony Corporation i EMI Music Publishingom, vrijedan je oko 2,3 milijarde dolara, i daje tvrtki Sony 90 posto kontrolne nad EMI-a. Čini se da je kuća Michaela Jacksona još uvijek vlasnik preostalih 10 posto EMI Music Publishinga. Posao još nije dovršen, jer se motaju dobiti uobičajena regulatorna odobrenja.

Kada se transakcija zatvori, "Sony očekuje da će u operativni prihod zabilježiti ne-novčani dobitak od približno 100 milijardi jena (902 milijuna dolara) za udjel u EMI Music Publishing koji trenutno posjeduje. Povećanje dobiti i konsolidacija EMI Music Publishing nije uključeno u Sonyjevu prognozu konsolidiranih financijskih rezultata za fiskalnu godinu koja završava 31. ožujka 2019. godine, a Sony trenutno procjenjuje utjecaj ovog povećanja dobiti i konsolidacije EMI Music Publishing na konsolidiranim financijskim rezultatima za fiskalnu godinu koja završava 31. ožujka 2019.", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, EMI Music Publishing ima prava na više od 2 milijuna pjesama među kojima su one Alicia Keys, Kanye West, grupe Queen, Beatlesa, Pink Floyda, Arctic Monkeys, Drake itd. Sam Sony posjeduje prava na glazbene brojeve Elvisa Presley, Foster the People, Willie Nelson, Luke Combs, Jimi Hendrix, Justin Timberlake i i DJ Khalid. Ovim novim sporazumom Sony / ATV Music Publishing, moći će se pohvaliti da imaju u posjedu preko 3 milijuna autorskih prava na pjesme poznatih imena i izvođača.

Piše: Sanja Ledinek
30.05.2018. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh