« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
RECENZIJA

Sony Experia XZ - sjajan vodootporni flagship

Iako je Xiaomi najavljivao mogućnost sudjelovanja na Mobile World Congress 2017 u Barceloni, odustali su jer nemaju novih proizvoda

Sjajan Sony Xperia XZ
Sjajan Sony Xperia XZ (Metro)
Više o

recenzija

,

specifikacije

,

Sony Xperia XZ

Sony Xperia XZ predstavlja klasiku koju ova tvrtka razvija već dugo - poznat dizajn uz neke male dorade koje jasno pokazuju da se radi o vrhunskom modelu već kad ga prvi puta uzmete u ruku i pogledate njegove zaobljene, gotovo mekane rubove oko 5.2" FullHD ekrana.

Sony Xperia XZ  odlično leži u ruci, okvir je sada zaobljen ali i presvučen plastikom po uzoru na XA seriju, dok je metal sa stražnje strane, uz finu polu sjajnu obradu koja jednostavno privlači poglede. Staklo je sada zaobljeno kao i stražnja aluminijska površina, i tvori neprekidnu cjelinu s okvirom.

Očekivano, raspored tipki je standardan za Sony. Desni bok ima lijepu, ovalnu aluminijsku tipku za paljenje s integriranim čitačem otiska prsta, a tu su i tipke za glasnoću te vlastita tipka za kameru. Donji dio okvira ima USB-C utor i mikrofon koji se nalazi i na gornjem dijelu, uz 3.5 mm audio izlaz, dok se na lijevom boku smjesltila ladica sa SIM i microSD karticama. 

Sony Xperia XZ dolazi sa IP68 certifikatom (uron u slatku vodu na 1.5 metara, do pola sata). Raduju i prednji stereo zvučnici dobre kvalitete i glasnoće.

Stražnja strana donosi kameru, potpuno u ravnini kućišta i ispod nje LED bljeskalicu i laserski autofokus. Prednja strana ima mikrofon, kameru, LED-icu za obavijesti, otvor senzora, dok kapacitivnih tipki nema, jer se nalaze na zaslonu, baš kako je Google to zamislio.

Kako smo već navikli od Sonyja, zaslon je i više nego sjajan - 5.2″ FullHD IPS  dolazi sa Triluminos tehnologijom za širi spektar boja, te X-Reality procesorom slike - sve to daje vrlo visoku svjetlinu i odličnu vidljivost i po najjačem suncu.

Ako zavirimo ispod poklopca, tamo se nalazi Qualcomm Snapdragon 820 čipset s četiri nove 64-bitne CPU jezgre Kryo arhitekture raspoređene u dva (2aSMP) klastera ( 2 jezgre kuckaju na 2.15 GHz + dvije na 1.6 GHz). Grafički akcelerator je Adreno 530, radnog takta 624 MHz, trenutno najbrži grafički akcelerator za mobitele.

Radna memorija ima i više nego dovolja 3 GB, a kako se radi o brzoj LPDDR4 memoriji, neće biti nikakvog problema u radu, štoviše, sve igrice i video bit će prikazani na najbolji mogući način.

Smartphone dolazi sa Android 6.01 Marshmallow operativnim sustavom te Xperia UX sučeljem, minimalno promijenjenim originalnim Googleovim sučeljem što je izuzetno pametno i dopadljivo rješenje.

Za kraj, ono što zanima sve - kamere. Sony Xperia XZ dolazi sa 23 MP kamerom s velikim Sony IMX300 1/2.3″ senzorom (najveći za smartphone općenito), koji Sony proizvodi ekskluzivno za svoje mobitele. Kao i do sada, širokokutni G objektiv (24 mm, također najviše u klasi) donosi otvor blende F2.0 (konkurencija je redom na F1.8 - F1.7, manje je bolje) iz prozaičnog razloga - Sony ne želi da kamera strši van gabarita kućišta. Upravo to je i razlog zašto nema OIS - optička stabilizacija povećava debljinu kamere.

Fotke koje možete napraviti s ovim čudom optike i elektronike jednostavno su fantastične, bez obzira na okruženje u kojem snimate, tako da možete biti mirni - vaši profili na društvenim mrežama bit će puni fotki koje će drugima nabijati komplekse.

Sve u svemu, radi se o rijetko dobrom uređaju koji svojom cijenom donekle odskače od sličnim modela poznatih proizvođača, tako da bi se usudili reći da se radi o možda i najboljem odnosu cijene i kvalitete na tržištu. 

Preporuka - ako ikako možete, nabavite ga!

Sony Xperia XZ specifikacije i cijena

  • Dimenzije: 146 x 72 x 8.1 mm mm
  • Masa: 161 g
  • Zaslon: 5.2″, FullHD IPS, Triluminos, 71% omjer zaslona i površine
  • Chipset: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 Quad-core (2 x 2.15 GHz Kryo & 2 x 1.6 GHz Kryo)
  • GPU: Adreno 530
  • Memorija: 3 GB LPDDR4 RAM / 32 GB za pohranu, microSD
  • Kamere: stražnja 23 MP, F2.0, ¸24 mm, 1/2.3″ senzor, 5 osna softverska stabilizacija, PDAF, video 4K@30 fps; FullHD@60 FPS, prednja 13 MP F2.0, 22 mm, 1/3″ senzor
  • Povezivanje: USB-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth v4.2, A2DP, aptX, LE
  • Baterija: neizmjenjiva Li-Ion 2900 mAh, Quick Charge 3.0
  • Platforma: Android 6 Marshmallow
  • Sim kartica: nano SIM
  • Senzori: čitač otiska prstiju, žiroskop, kompas, senzor za boje, senzor blizine i svjetline, akcelerometar
  • Ostalo: IP-68 certifikat, vodootpornost do 1.5 metara 30 min

 

Piše: Damir Klemenčić
23.02.2017. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh