« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
VAPAJ KOJI NITKO NE ČUJE

Somalija - najveća humanitarna katastrofa na svijetu

Umiremo od gladi", rekla je izbjegla Ulmay Abdow Issak (32), koja je tri tjedna hodala do kenijske granice sa šestoro djece i bolesnim suprugom

Somalijske izbjeglice
Somalijske izbjeglice (Getty Images)
Više o

Somalija

,

izbjeglice

Somalske izbjeglice koje traže spas u Keniji bježeći od ekstremnih suša i gladi najsiromašniji su od siromašnih i najranjiviji na svijetu, objavio je u ponedjeljak direktor UN-ove agencije za izbjeglice, a piše Hina.

"Sve veći broj pothranjene djece i mladih umire bez odgovarajuće hitne pomoći, u toj najvećoj humanitarnoj katastrofi na svijetu", rekao je direktor UNHCR-a Antonio Guterres.

"Umiremo od gladi", rekla je Ulmay Abdow Issak (32), koja je tri tjedna hodala do granice sa šestoro djece i bolesnim suprugom. "Nismo imali ništa za jesti i piti", dodala je.

Izbjeglice od granice moraju prijeći 800 kilometara kroz kenijsku pustinju da bi došli do izbjegličkog kampa, često bosi.

"Zabilježili smo slučajeve da su djecu pojele hijene ili lavovi", rekao je izbjeglica Abdullahi Hussein Sheikh.

U lipnju se broj dolazaka u izbjeglički kamp Dabaab utrostručio na 1300 dnevno. Međunarodne agencije ne uspjevaju osigurati pomoć u hrani za Somalce zbog nesigurnosti i napada islamističke skupine al Shabaab koja kontrolira većinu teritorija.

11.07.2011. 21:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh