« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
oprez

Solariji i dalje opasni?

Unatoč zakonskoj zabrani, američki tinejdžeri i dalje odlaze u solarije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

sunčanje

,

solarij

,

solarij zdravlje

,

solarij opasan po zdravlje

Zakoni kojima je tinejdžerima u SAD zabranjeno korištenje solarija nisu postigli svoj cilj, pokazalo je istraživanje i razočaralo liječnike koji su se nadali da bi se time mogao smanjiti broj novih slučajeva smrtonosnog raka kože.

Riječ je o prvoj studiji koja se bavila proučavanjem djelotvornosti nekog zakona, a njezini su rezultati uznemirili liječnike koji tvrde da se mora učiniti mnogo više kako bi se što više smanjile štetne posljedice sunčanja u solariju.

"U osnovi postoje saloni u kojima su tinejdžeri izloženi kancerogenim tvarima", upozorio je Jeffrey Sosman, istraživač sa sveučilišta Vanderbilt koji se bavi proučavanjem melanoma i koji nije bio uključen u novu studiju. Melanom je najopasniji oblik raka kože i povezan je s opekotinama od sunca nastalim u djetinjstvu.

Prema procjenama 30 milijuna Amerikanaca posjećuje 25.000 solarija, pokazala je Udruga solarija koja tvrdi da sunčanje u solariju, ako se provodi kako treba, može poboljšati zdravlje.

Solariji su naročito popularni kod djevojaka i mladih žena, a čak svaka treća djevojka posjećuje solarij, pokazale su neke studije. No, istraživač upozoravaju da bi stopa mogla biti još viša među studenticama.

Broj melanoma u Sjedinjenim Državama sve se više povećava. Nije, međutim, jasno ima li ikakvu ulogu u tome pojačano korištenje solarija, ali osobe koje u solarije počnu odlaziti u mlađoj dobi imaju povećan rizik za melanom, upozoravaju znanstvenici. Ako se otkrije u ranoj fazi, ta je bolest izlječiva.

Dvadesetak država u SAD-u sada ima neku vrstu zakona kojim se sprječava odlazak maloljetnika u solarije, a svaki od njih dopušta korištenje solarija mladima uz dozvolu roditelja. Stroža zabrana postoji jedino u Kaliforniji gdje je korištenje solarija zabranjeno mlađima od 14 godina. Studiju je objavio časopis Cancer, a financirala ju je tvrtka Neutrogena koja proizvodi kozmetičke preparate za njegu kože.

Za nedjelotvornost zakona, upozorava Vilma Cokkinides iz Američkoga društva za borbu protiv raka, kriva je njegova neodgovarajuća provedba. Međutim, u studiji koja je obuhvatila više od 1100 mladih u dobi od 11 do 18 godina, istraživači nisu postavili pitanje je li djeci ikad uskraćen ulazak u solarij. (hina/metro-portal)

08.12.2008. 13:14:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh