« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
SASTANAK U DAMASKU

Solana: 2009. je godina nade u mir

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku u ponadao se mirovnim pregovorima.

Javier Solana
Javier Solana (Getty Images)
Više o

EU

,

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Javier Solana

,

Hamas

,

Libanon

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

mirovni pregovori

,

Damask

,

Valid Al-Mualim

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana rekao je novinarima u Damasku nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Bašarom Al-Asadom u srijedu kako se nada da će 2009. biti godina mirovnih pregovora.

Solana, koji je u utorak navečer u Damasku počeo bliskoistočnu misiju, rekao je kako je u razgovoru sa sirijskim vodstvom stekao dojam "da postoji želja za nastavak pregovora s Izraelom".

No Solana i njegov sirijski kolega Valid Al-Mualim nisu se složili u stajalištu o radikalnoj palestinskoj skupini Hamasu koja od 2007. nadzire Gazu.

Politika EU-a prema Hamasu je jasna i dosljedna, rekao je Solana.

"Hamas je realnost i važan je dio palestinskog naroda", rekao je Al-Mualim.

Sirijski ministar vanjskih poslova dodao je da njegova zemlja surađuje s EU-om kako bi navela palestinske stranke da osnuju vladu nacionalnog jedinstva.

Sirija pruža utočište izbjeglim političkim vođama što izaziva nezadovoljstvo Zapada, no zbog toga uloga Sirije postaje sve važnija u mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.

Solana je iz Damaska otputovao u Libanon, a zatim će u Egipat te Izrael i na palestinska područja prije sudjelovanja na donatorskoj konferenciji za Palestince u egipatskom ljetovalištu Šarm-el-Šeiku 2. ožujka. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 23:38:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh