« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
KLJUČAN JE ŠEĆER

Sok od naranče kod žena može uzrokovati giht

Samo čaša soka od naranče dnevno može biti vrlo opasna i kod žena uzrokovati giht, vrlo bolnu i neugodnu vrstu artitisa

Sok od naranče može biti vrlo opasan
Sok od naranče može biti vrlo opasan (DeviantArt)
Više o

šećer

,

fruktoza

,

voćni sokovi

,

sok od naranče

,

artritis

,

naranča

,

giht

Sok od naranče uglavnom smatramo dobrim za naše zdravlje, no istraživanje povedeno na Sveučilištu Boston pokazalo je njegovu lošu stranu. Naime, znanstvenici su otkrili da žene koje dnevno piju dvije čaše soka od naranče imaju dvostruku veću šansu da obole od gihta, jednog od nekoliko vrsta artritisa, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su pratili prehrambene navike 80.000 žena tijekom 22 godine. Rezultati su pokazali da su žene koje su pile jednu čašu soka od naranče dnevno imale 41 posto veći rizik od gihta, a one koje su pile dvije ili više čaša imale su više nego dvostruki rizik. Sok od naranče nije jedini opasan po pitanju gihta - isti učinak mogu imati i ostali voćni sokovi.

>> Mitovi o voću i povrću koje niste znali

Stručnjaci vjeruju da je fruktoza (šećer u voću) utjecala na to da mokraćna kiselina dođe do zglobova i time uzrokuje jaku bol i otekline. Inače se mokraćna kiselina razgrađuje u krvi i eliminira urinom. Međutim, ako tijelo povećava proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminiraju dovoljno mokraćne kiseline iz tijela, njezina koncentracija u krvi se povećava. To stanje se zove hiperuricemija koja može postojati bez simptoma. Ipak, ako se stvore kristali mokraćne kiseline kao rezultat hiperuricemije, može se razviti giht.

Giht se inače 20 puta češće pojavljuje kod muškaraca nego kod žena, ali broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava u menopauzi.

11.11.2010. 19:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh