« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
COOL

Softveri protiv plagijatora

Softveri služe za provjeru autentičnosti studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih, a mogu ih koristiti nastavnici, nenastavno osoblje i studenti

Malo više se pazi...
Malo više se pazi... (Arhiva)
Više o

softver

,

plagijatori

Javnim visokim učilištima u Hrvatskoj dostupna su dva softvera za provjeru autentičnosti radova, priopćio je Sveučilišni računski centar (Srce).

Kako javljaju, na prijedlog Srca, uz sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, nabavljene su licencije za softvere američkog proizvođača Turnitin i njemačkog PlagScan, koji omogućavaju neograničen broj provjera, a javna visoka učilišta prethodno su na temelju svojih potreba odabrala koji softver žele koristiti.

Softveri služe za provjeru autentičnosti studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih, a mogu ih koristiti nastavnici, nenastavno osoblje i studenti, u skladu s pravilima i potrebama na visokim učilištima. 

Kako ističu iz Srca, softveri predstavljaju alat koji osigurava kvalitetne podatke o razini autentičnosti teksta, odnosno eventualnog plagiranja, za donošenje konačne odluke o autentičnosti rada.

Fakulteti su obavijest o nabavci softvera dobili još prije božićnih blagdana. Na mnogim fakultetima, kako saznajemo, koriste se slični softveri poput opensource programa koji uspoređuju studentske radove s Wikipedijom

26.01.2020. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh